Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pijete víno, pivo alebo iný alkohol? O tomto ZISTENÍ by ste mali určite vedieť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PLYMOUTH - Výskumníci zistili, že dekorácie a nápisy na fľašiach piva, vína či liehovín môžu obsahovať nebezpečne vysokú hladinu toxických látok, ako napríklad olovo a kadmium. Obsahujú totiž o takmer 900 percent viac olovených koncentrácií ako farba.

Vedci z University of Plymouth analyzovali sklo a smaltované ozdoby na rôznych čírych a farebných fľašiach, ktoré sú ľahko dostupné v obchodoch a supermarketoch. Zistili, že v skle je prítomné kadmium, olovo a chróm, avšak iba v malých množstvách. Na druhej strane, smaltované nápisy obsahujú podstatne vyššie množstvá, pričom koncentrácia kadmia je až 20 000 dielov na milión. V prípade dekorácií vínových fliaš koncentrácia dosiahla dokonca až 80 000 dielov na milión. Limit pre koncentráciu olova je pritom len 90 na milión. Výskum taktiež dokázal, že prvky majú potenciál vylúhovať sa zo smaltovaných sklenených fragmentov. To vedie k šíreniu toxických látok na skládkach odpadov. Toxické látky sa z fliaš dostávajú na iné produkty či pôdu. 

Pijete víno, pivo alebo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Vždy je prekvapujúce vidieť také vysoké hladiny toxických prvkov v produktoch, ktoré využívame na dennej báze. Je to ďalší príklad a dôkaz toho, že škodlivé prvky sa zbytočne používajú tam, kde sú k dispozícii lepšie alternatívy," podotkol člen výskumného tímu Andrew Turner. 

Pijete víno, pivo alebo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Od septembra 2017 do augusta 2018 prebiehal výskum pivových, vínových a liehovinových fliaš z lokálnych obchodov. Fľaše boli buď číre, matné, zelené, absorbujúce ultrafialové žiarenie alebo hnedé, s niekoľkými smaltovanými prvkami na povrchu. Z 89 skúmaných fliaš bolo 76 pozitívnych na nízku hladinu olova a 55 pozitívnych na kadmium. Chróm bol prítomný vo všetkých zelených fľašiach a fľašiach, ktoré absorbujú ultrafialové svetlo, v 40 percentách sa vyskytol v tmavom skle a takmer vôbec v čírom skle. Turner uviedol, že vlády na celom svete majú vo svojej legislatíve zakotvené predpisy na obmedzenie používania škodlivých látok pri každodenných spotrebných výrobkoch. "Mnohí dodávatelia priznali, že fľaše sú dovezené alebo vyrobené v inej krajine ako je tá, v ktorej sa vyrába nápoj v nich," dodal odborník. 

Viac o téme: AlkoholFľašaEtiketaToxické látky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu