Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Neuveriteľné VIDEO, toto dokážu ľudia so šiestimi prstami: Budete si želať, aby ste ich mali aj vy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/Imperial College London)

LONDÝN - Výskumníci z londýnskej Imperial College skúmali ľudí s polydaktýliou, teda tých, ktorí majú šesť prstov na každej končatine. Zistili, že prst navyše môže byť užitočným, pokiaľ je dobre vyvinutý a plne funkčný. Expertom dokonca navrhli, aby v budúcnosti vytvorili robotov so šiestimi prstami.

Výskumu pod vedením odborníkov sa zúčastnili matka so synom z Nemecka. Ukázalo sa, že vďaka polydaktýlii si dokážu zaviazať šnúrky na topánkach len jednou rukou. Ide pritom o nie až tak zriedkavý jav, ktorý postihuje jedného človeka zo 700. Ide o vrodenú chybu, extra prst sa v niektorých prípadoch odstraňuje. 

Neuveriteľné VIDEO, toto dokážu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Imperial College London)

Vedci však našli argument na to, prečo je dobré mať viac prstov. Skúmali, či prst navyše zaťažuje mozog a zistili, že mozog sa dokáže tejto abnormalite prispôsobiť. Mať viac prstov sa ukázalo byť benefitom v činnostiach ako otáčanie strán knihy či v hranie videohier. "Nadbytočný počet prstov bol vždy chápaný ako vrodená chyba, preto nikomu doteraz nenapadlo preskúmať aj pozitívne stránky veci," uviedla profesorka Etienne Burdetová. 

Podľa autorov štúdie by mohli najnovšie zistenia poslúžiť pri vývoji umelých končatín. Rozšírili by sa tiež prirodzené pohybové schopnosti jedincov. 

Viac o téme: Polydaktília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu