Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Lydii (41) lekári neskoro určili správnu diagnózu: Prišla kvôli tomu o tri končatiny

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: GoFundMe)

PAPWORTH - Štyridsaťjedenročnej Lydii Galballyovej lekári dlho tvrdili, že spúšťačom jej zdravotných problémov je astma. Až keď opakované respiračné ochorenia vyústili do septického šoku, začali konať a liečiť jej skutočnú diagnózu. Matka dvoch maloletých detí síce prežila, ale prišla o takmer všetky končatiny.

Zložité obdobie prežíva Angličanka Lydia, ktorá sa momentálne zotavuje po amputácii oboch nôh a jednej ruky. Jej problémy sa začali minulý rok, keď dovtedy zdravá a aktívna žena prekonala sériu pľúcnych infekcií. Lekár pripisoval všetky problémy nastupujúcej astme, na ktorú ju liečil. Lenže stav pacientky sa napriek tomu neustále zhoršoval. Až neskôr sa zistilo, že nejde o astmu, ale o tuberkulózu. Správnu diagnózu stanovili až po tom, ako Lydia doma skolabovala a po prevoze do nemocnice upadla na jedenásť dní do kómy. 

FOTO Lydii (41) lekári
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Lydia Galbally)

"Lekári až vtedy zistili, že v jej tele nastupujú príznaky suchej gangrény na oboch chodidlách, rukách a špičke nosa, ktoré náhle sčerneli," spomína na ťažké chvíle manžel Dan. Počas prvého týždňa sa vraj väčšina manželkinej tváre zmenila na strakatú modrú a čiernu machuľu. Životné funkcie jej zabezpečovala iba mimotelová membránová oxygenácia krvi (ECMO). Ide o spôsob, ktorý dokázal udržať dýchanie a krvný obeh pacientky aj napriek zlyhávaniu vnútorných orgánov. 

FOTO Lydii (41) lekári
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: GoFundMe)

Oneskorená liečba si však vyžiadala krutú daň a Lydia zostala bez troch končatín. Neliečená tuberkulóza totiž v tele prerástla do septického šoku, ktorý vzniká pri nedostatočnom krvnom obehu. "Nakoniec prišla o obidve nohy pod kolenom, amputovali jej aj pravú ruku od zápästia a prsty na ľavej ruky. Za posledných sedem týždňov podstúpila päť zložitých operácií," pokračuje Dan. Svojej žene sa teraz snaží zohnať finančné prostriedky na protetické náhrady a pomáha jej vrátiť sa do aktívneho života. Doteraz sa mu podarilo vyzbierať viac ako 82 000 libier (viac ako 95 000 eur). 

Viac o téme: TuberkulózaAmputáciaSepsa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu