Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

FOTO Spolužiak hodil chlapcovi (†13) za golier syr: Netušil, že ho tým zabije

Karan Cheema Zobraziť galériu (3)
Karan Cheema (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Trinásťročnému chlapcovi z Londýna sa stala osudnou alergia na mlieko. Jeden z jeho spolužiakov mu hodil kus syra za golier, školák začal kričať, že umrie. Okamžite dostal anafylaktický šok a do desiatich minút upadol do bezvedomia. Aj napriek pokusu o záchranu krátko nato umrel.

Karanbir Singh Cheema, zvaný Karan, v júni 2017 umrel kvôli alergii na mlieko. Žiak, ktorý to zavinil, sa jeho rodine ospravedlnil. O Karanovej alergii údajne nevedel. Nedávno ukončené vyšetrovanie odhalilo, že na záchranu chlapca na gymnáziu Williama Perkina použili zastaralý epipen (adrenalín v pere, pozn. red.) po dobe exspirácie. 

FOTO Spolužiak hodil chlapcovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Mark Zaleski)

Učiteľ Lucjan Santos na súde uviedol, že Cheema bol úplne v poriadku, no o tri minúty neskôr dostal anafylaktický šok. "Karanbir ku mne prišiel a opýtal sa, či viem, kto je ten chlapec. Odpovedal som, že áno. Potom mi povedal, že mu za golier bezdôvodne hodil kus syra," spomína Santos. Školák mu následne oznámil, že je alergický na syr. Učiteľ ho preto poslal ku školskej zdravotníčke. "Spomínam si, ako si škrabal krk a chrbát, ale napriek tomu bol pokojný a nepôsobil dojmom, že situácia je vážna," pokračuje. 

FOTO Spolužiak hodil chlapcovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Administratívna pracovníčka školy Bonny Campbellová, ktorá absolvovala kurz prvej pomoci, ale naopak zostala chlapcovými symptómami znepokojená. Karan si od nej vypýtal pero s adrenalínom, o čom telefonicky informovala jeho mamu. Po užití lieku začal byť podráždenejší a škrabal si brucho. Po chvíli už lapal po dychu. Campbellová si všimla aj krv, ktorá zozadu presiakla cez Karanovo tričko. Okamžite preto privolala záchranku a medzičasom sa mu sama pokúšala poskytnúť prvú pomoc. Tínedžer ale i tak upadol do bezvedomia. Nepomohol mu ani prevoz do nemocnice, o desať dní neskôr umrel. Vyšetrovanie stále pokračuje.

Viac o téme: SmrťAlergická reakciaAlergia na mlieko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu