Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Austrálii našli čudného tvora: FOTO Vedci doteraz nechápu, ako vôbec mohol prežiť

(Zdroj: FB/Northern Territory Parks and Wildlife)

CANBERRA - V blízkosti Darwinu v austrálskych Severných Teritóriách našli hada s troma očami. Ide o druh pytóna čierno-žltého. Odborníci tvrdia, že nemal viac ako tri mesiace a meral iba 40 centimetrov. Aj napriek tomu, že minulý týždeň uhynul, je pozoruhodné, ako dlho so svojou deformáciou prežil v prírode.

Vedcom sa podarilo chytiť gigantického pytóna: Stretnúť toto monštrum v parku, od strachu sa...

Pytón čierno-žltý sa koncom marca toho roku objavil v blízkosti Darwinu. Jeho zvláštnosťou bolo, že mal tri oči a aj napriek tomu dokázal prežiť vo voľnej prírode. Po uhynutí boli jeho pozostatky venované na vedecké účely Organizácii vedeckého a priemyselného výskumu v Darwine.

Hadie tretie oko pravdepodobne fungovalo úplne normálne. Tím vedcov musel hadiu hlavu preskúmať röntgenom, aby pochopil, o čo presne ide. Ukázalo sa, že deformácia nebola spôsobená dvomi oddelenými hlavami, ktoré sa spojili dokopy. Príčinou bola lebka s očnou jamkou navyše.

„Vo všeobecnosti sme sa zhodli na tom, že oko sa vyvinulo veľmi skoro počas embryonálneho štádia vývoja,“ uviedli na Facebooku zástupcovia Parkov Severných Teritórií. „Environmentálne faktory za tento úkaz nemôžu, je evidentné, že ide prirodzený výskyt,“ dodávajú v príspevku.

Odborníci uvádzajú, že podobné deformácie sú u plazov relatívne bežné. Na internete sú obzvlášť populárne príbehy o dvojhlavých hadoch. Hady s tromi očami sú však zriedkavé, preto je škoda, že had uhynul.

Viac o téme: HadPytón čierno-žltý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu