Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Historik sa prehrabával v knižnici: Netušil, aký poklad objaví v starej škatuli

(Zdroj: Getty Images)

DURHAM - Historikovi z britskej Durham University sa podarilo nájsť vzácnu chartu z čias anglického Kráľa Johna, o ktorej si odborníci mysleli, že sa nezachovala. Ide o náhodne objavenú originálnu kráľovskú listinu, ktorá bola vydaná pred 819 rokmi v Yorku. Tento objav je pre historikov vzrušujúcou novinou.

Dokument, o ktorom boli experti presvedčení, že neexistuje, našiel historik Benjamin Pohl úplnou náhodou v kartónovej škatuli. Prezeral si archív knižnice Ushaw College, ktorú spravuje Durham University. V listine je uvedený dátum 26. marca 1200 a potvrdzuje prevod vlastníctva dvoch osád.

Pohl, lektor stredovekých dejín, vyhlásil, že okamžite rozpoznal originálnu kráľovskú listinu, ktorá bola starostlivo pripravená a spísaná "súdnou rukou". Dokonca na nej bola pečať stredovekého panovníka, Kráľa Johna. "Objavenie pôvodnej charty v Ushaw je nesmierne vzrušujúce, v neposlednom rade preto, lebo nám umožňuje vytvoriť si lepšiu predstavu o ľuďoch, ktorí boli 23. marca 1200 v New Yorku a dychtivo obchodovali s novým kráľom," vysvetlil historik.

Stredoveké listiny sú dôležité nielen pre právne akty, ktoré obsahujú, ale aj preto, lebo nám veľa napovedajú o spoločnosti a politickej kultúre v danom čase. Novoobjavená charta môže napríklad slúžiť na to, aby objasnila kto bol kto v anglickej histórii 13. storočia. Pred týmto nálezom bolo známe, že z čias prvého roku panovania anglického Kráľa Johna sa zachovalo sotva tucet pôvodných listín. Aj preto je nová charta pre historikov mimoriadne dôležitým a vzrušujúcim objavom.

Viac o téme: KnižnicaObjavDurhamCharta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu