Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prvý zoznamovací inzerát z roku 1794: Muž pátral po dievčine na celý život, ale tá PODMIENKA!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PRAHA - Nájsť spriaznenú dušu pre život nie je nič ľahké a tí odvážnejší skúšajú šťastie aj cez inzeráty. Prvý inzerát na zoznámenie v českých krajinách vyšiel pred 225 rokmi, 8. marca 1794, a to vo vtedajších Poštovských novinách. Adept jeho prostredníctvom hľadal "na celý život dievča dobrého vychovania, ktorého tvár nie je poznamenaná kiahňami". Hľadaná dievča sa ďalej "mala uspokojiť len s jednou slúžkou, mala byť dobrou gazdinou, primerane dôstojnou svojho stavu a netúžiť príliš po móde a spoločnosti".

Veľká výstraha pre tých, ktorí randia cez internet: Hororový prípad v Brne, žena vyskočila z okna

Zoznamovacie inzeráty v tlači čoskoro zdomácneli, najviac hľadali páni medzi 25 až 35 rokmi a dámy vo veku 35 až 45 rokov, na jedného muža pripadalo 1,67 inzerentiek. Muži spravidla požadovali dievčinu dobrú, skromnú, citovo založenú so zmyslom pre rodinný život, ženy zase hľadali charakter, odolnosť, záujem o kultúru, cestovanie, lásku k deťom a vzťah k rodine.

Majetkové pomery hrali v inzerátoch veľkú úlohu v čase priemyselnej revolúcie, kedy začínajúci podnikatelia hľadali partnerky s možnosťou vloženia kapitálu do ich firmy. S rozvojom emancipácie zase rástol dôraz na záujmy a koníčky. Napriek tomu sa zoznamovanie až do prvej svetovej vojny odohrávalo podľa veľkosti majetku a vlastná vôľa zoznamovaných nehrala úlohu.

Notebook
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zoznamovanie vtedy sprostredkovávali dohadzovači a dohadzovačky a na túto tradíciu nadviazali zoznamovacie kancelárie. S rozvojom techniky a digitalizáciou databáz mohli poskytovať tipy klientom podľa vzájomnej zhody v požiadavkách vyhodnotených počítačom. A potom do tohto odboru vtrhol internet.

Vo virtuálnom svete sa ľudia najskôr zoznamovali pomocou komunikácie na rôznych chatoch, vzápätí začali vznikať internetové zoznamky. Neustále vznikajú nové weby, nové stratégie a prístupy k hľadaniu partnera. Zvláštnu kapitolu predstavujú akcie pre nezadaných a dovolenky pre jednotlivcov. Záujemca o zoznámenie sa v tomto prípade "fyzicky" dostane medzi ostatných hľadajúcich a pomôže tak náhode.

Viac o téme: ZoznámenieInzerát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu