Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci možno objavili liek na mužskú neplodnosť: Šokujúci prieskum, pozor, fajčiari marihuany!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOSTON - Muži, ktorí niekedy fajčili marihuanu, majú väčší počet spermií v ejakuláte než tí, ktorí túto omamnú látku nikdy neužívali. Zistili to vedci z Harvardovej univerzity. Tento záver prekvapil aj ich samotných, lebo očakávali, že marihuana bude mať na množstvo spermií a plodnosť neblahý vplyv. Píše o tom agentúra Bloomberg.

Bádatelia zo školy verejného zdravia Harvardskej univerzity skúmali vzorky spermií 600 mužov, ktorí s partnerkami medzi rokmi 2000 až 2017 dochádzali na kliniku pre liečbu neplodnosti. Päťdesiat päť percent mužov v dotazníku uviedlo, že niekedy fajčili marihuanu, z toho 44 percent tak robilo v minulosti a 11 percent sa označilo za súčasných užívateľov. Analýzy vzoriek spermií ukázali, že u fajčiarov marihuany bola priemerná koncentrácia spermií 62,7 milióna na mililiter, u nefajčiarov potom 45,4 milióna na mililiter. 

Vedci možno objavili liek
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Autori štúdie aj ďalší odborníci ale zároveň zdôraznili, že holdovanie marihuane automaticky neznamená, že sa u mužov zvýši šanca na otcovstvo. Podľa nich môže byť pre nečakaný výsledok výskumu aj iné vysvetlenie, súvisiace napríklad s vplyvom testosterónu, pretože muži s vyššou hladinou tohto hormónu sú náchylnejší k rizikovému správaniu, vrátane fajčenia marihuany. "Tieto prekvapivé zistenia ukazujú, ako málo toho vieme o dôsledkoch užívania marihuany na reprodukčné zdravie aj na zdravie vo všeobecnosti," povedal vedúci štúdie Jorge Chavarro. Dodal, že výsledky výskumu jeho tímu je potrebné "interpretovať opatrne" a že potrebné budú ďalšie štúdie. 

Ktorá látka je viac škodlivejšia, marihuana alebo alkohol? Tu je PRAVDA

Taktiež popredný britský odborník na túto problematiku Allan Pacey agentúre Bloomberg povedal, že výsledky americkej štúdie treba brať s rezervou. "Páry, ktoré chcú deti, by sa podľa môjho názoru mali v každom prípade marihuane vyhnúť," povedal Pacey.

Viac o téme: MarihuanaSpermiePlodnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu