Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tajomný ostrov v Pacifiku mätie vedcov z NASA: Čakali pustatinu a našli tam...

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook / Angsana Ihuru Resort & Spa)

TONGA - Vedci z NASA sa na konci minulého roku pustili do prieskumu ostrova, ktorý vznikol pred štyrmi rokmi sopečnou činnosťou v oblasti Tonžského kráľovstva v južnej časti Tichého oceánu. Na doposiaľ nepomenovanom a nehostinne vyzerajúcom mieste, na ktoré ešte nevstúpila ľudská noha, ich prekvapil pulzujúci život.

Tajomný ostrov v Pacifiku je jedným z troch ostrovov, ktoré na hladinu oceánu za posledných 150 rokov doslova vychrlila sopka. Nachádza sa medzi ostrovmi Hunga Tonga a Hunga Ha'apai v oblasti Tonga. Existencia miesta, ktoré doteraz nebolo pomenované, sa datuje od roku 2015 a prvý prieskum tejto lokality bol uskutočnený vlani v októbri. Počas prvej expedície prekvapil členov tímu NASA čulý život plný vtáctva, navyše sa z nevľúdne vyzerajúcej čiernej pevniny derú na povrch prvé kvitnúce rastliny.

"Z pôvodu ostrova sme stále trochu zmätení. Nie je to totiž lávový popol, na ktorý sme zvyknutí," uviedol vedúci expedície Dan Slayback po tom, ako s kolegami zistil, že povrch ostrova je pokrytý čiernymi hrudkami veľkosti hrachu a lepkavým bahnom. Výskumníkov prekvapil aj fakt, že ostrov je veľmi kopcovitý, pretože z doterajších satelitných snímok usúdili, že ide viac-menej o rovinatý povrch. Na letecký prieskum ostrova bol použitý dron a tím vykonal približne 150 GPS meraní, ktoré spresnia umiestnenie každého bodu a jeho výšku. Všetky údaje budú použité na vytvorenie realistického 3D modelu.

"Život na ostrove sa vyvíja a predpokladáme, že tak skoro nezanikne," podotkol Slayback. Na ostrove sa už stihla udomácniť sova obecná, stovky hniezdiacich rybárov čiernochrbtých a z vedľajšieho ostrova sa začína rozmnožovať prvá vegetácia. Vedci v súčasnosti skúmajú v laboratóriu odobraté vzorky. Ich výsledky by mohli pomôcť poodhaliť spôsob, akým sopečná krajina na Marse reagovala s vodou.

Viac o téme: OstrovPacifikTichý oceánNasa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu