Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Výnimka so šťastným koncom: Žena porodila osmorčatá, ako jediné dovŕšili 10 rokov

Oktomama so svojimi deťmi Zobraziť galériu (2)
Oktomama so svojimi deťmi (Zdroj: Facebook/Nadya Suleman)

BELLFLOWER - Prvé preživšie osmorčatá na svete oslavujú dnes, 26. januára, desať rokov. Prinášame výber zaujímavostí o viacerčatách v súvislosti s týmto pekným výročím. Štatistiky si dokonca pamätajú aj devätorčatá, ktoré priviedla na svet istá žena ešte v osemnástom storočí.

Osmorčatá (šesť chlapcov a dve dievčatká) sa narodili cisárskym rezom Američanke Nadyi Sulemanovej v kalifornskom meste Bellflower. Ide o prvý prípad v histórii, keď prežili všetky deti. Tridsaťtriročná slobodná matka rozšírila počet svojich potomkov na 14 (má tiež tri páry dvojčiat), všetky deti pochádzajú zo skúmavky. Prípad "oktomamy" rozpútal debatu o tom, či je zodpovedné matke šiestich detí implantovať osem ďalších embryí (lekár dokonca prišiel o licenciu). Sulemanová navyše bojovala s existenčnými problémami, takže narodenie potomkov sa snažila medializovať. Podpísala dohodu o účinkovaní v televíznej reality šou a zarábala si aj striptízom.

FOTO Výnimka so šťastným
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gistexpress.com)

Ďalšie živo narodené osmorčatá prišli na svet v roku 1998 v texaskom Houstone v zbožnej rodine pochádzajúcej z Nigérie. Najmenšie z detí však týždeň po pôrode zomrelo. U ďalších prípadov neprežilo viac detí. Prvé osmorčatá na svete sa narodili v roku 1967 v Mexiku, všetky ale čoskoro zomreli.

Medzi sedmorčatami bolo zaznamenaných päť prípadov, keď všetky deti zostali nažive. Ako prvý sa v roku 1997 narodili sedmorčatá v americkom štáte Iowa, o rok neskôr potom ďalšie v Saudskej Arábii (ich rodičia pritom očakávali len štyri deti). Prvý prípad narodenia sedmorčiat pochádza údajne z 15. storočia v Británii.

Šestorčiat, pätorčiat aj štvorčiat je vo svete mnoho. Rast týchto viacpočetných tehotenstiev je vyvolaný trendom, kedy ženy odkladajú príchod dieťaťa do neskoršieho veku a užívajú potom lieky na podporu plodnosti či umelé oplodnenie, kedy sa do maternice pre istotu zavádza viac embryí.

V štatistike sú zaznamenané aj devätorčatá. Na svet ich priviedla v roku 1971 žena v austrálskom Sydney a v roku 1999 ďalšia rodička v Malajzii. Žiadny z novorodencov však neprežil.

Najviac detí podľa Guinnessovej knihy rekordov porodila žena istého Fjodora Vasiljeva z Ruska (jej meno nie je známe). Medzi rokmi 1725 a 1765 zvládla údajne 27 pôrodov - mala šestnásť dvojčiat, sedem trojčiat a štyrikrát urobila manželovi radosť štvorčatami. Celkovo to bolo teda 69 detí, z ktorých iba dve zomreli pri pôrode.

Viac o téme: OsmorčatáNadya SulemanSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu