Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO Ďalší parádny objav v Egypte: Vznikol dávno predtým než samotní faraóni!

Na tomto mieste sa nachádzala dedina
Na tomto mieste sa nachádzala dedina (Zdroj: facebook/Ministry of Antiquities)

KÁHIRA - Egyptská dedina, ktorej vznik sa datuje pred takmer 7000 rokmi, bola objavená na delte rieky Níl. Zaujímavým zistením je, že vznikla dávno predtým, než samotní faraóni. Ide o jednu z najstarších dedín v Egypte a poskytne dôkazy o tom, ako sa vyvíjalo rané egyptské poľnohospodárstvo. O objave informovalo egyptské ministerstvo pre pamiatky.

Dedina sa nachádza pri oblasti Tell el-Samara, približne 140 kilometrov severne od Káhiry. Údajne bola postavená ešte pred vznikom samotného hieroglyfického písma, ktoré nie je staršie ako 5200 rokov. Predchádzala dokonca aj výstavbe pyramíd v Gíze pred 4500 rokmi. Nie je isté, kedy presne bol Egypt prvýkrát zjednotený a ktorý faraón ho zjednotil, no predpokladá sa, že ide o obdobie staršie ako 5000 rokov. 

Archeológovia na nálezisku objavili pozostatky niekoľkých budov aj maštale zvierat. "Tie obsahujú množstvo zvieracích kostí a rastlinných pozostatkov," uviedol vedúci francúzsko-egyptského archeologického tímu Frederic Gio. V súčasnosti analyzujú pozostatky kostí a rastlín, aby zistili, z akého obdobia presne pochádzajú a čo sú vlastne zač. Tieto zistenia následne poskytnú informácie o tom, kedy a ako sa poľnohospodárstvo rozvinulo a rozšírilo po celom Egypte. 

Nečakaný objav v Cheopsovej pyramíde: V jej komorách sa koncentruje energia!

Archeológovia okrem toho skúmajú aj pozostatky keramických nástrojov a keramiky, ktorú v dedine našli. Zdá sa, že dedina bola dlho obývaná. Ďalšie vykopávky a objavy by mohli poskytnúť viac informácií o tom, ako sa v dedine žilo a ako sa časom menila. To, prečo bola napokon vyľudnená, zostáva tiež tajomstvom.

Viac o téme: EgyptArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu