Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nečakaný objav v Cheopsovej pyramíde: V jej komorách sa koncentruje energia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GÍZA - K úžasnému objavu sa dopracovali vedci z ruskej ITMO University v Petrohrade a nemeckého Laser Zentrum Hannover. Po prieskume Cheopsovej pyramídy zistili, že v jej komorách sa koncentruje elektromagnetická energia. Medzinárodný tím publikoval výsledky svojej štúdie v časopise Journal of Applied Physics.

Pyramídy v Gíze staré tisíce rokov sú napriek dlhodobým výskumom aj naďalej zahalené mnohými tajomstvami. Najnovšia štúdia medzinárodného tímu z Ruska a Nemecka potvrdila, že starovekí Egypťania navrhli Cheopsovu pyramídu tak, že je vo svojej komore schopná produkovať elektromagnetickú energiu. "Egyptské pyramídy vždy priťahovali veľkú pozornosť. Rozhodli sme sa použiť rádiové vlny na zistenie elektromagnetickej reakcie a sledovali sme ich rozptýlenie," uviedol doktor Andrej Evlyuchinn.

VIDEO Silné zemetrasenie odkrylo úžasný objav v aztéckej pyramíde

Počas prieskumu pracovali vedci s viacerými predpokladmi a počítali aj s tým, že v útrobách najväčšej pyramídy na svete nie sú žiadne skryté komory a rozloženie stavebného materiálu nemusí mať všade rovnakú hrúbku. Analýza tímu potvrdila, že pyramída koncentruje elektromagnetickú energiu vo svojich vnútorných komorách. Vo dvoch z nich ležia telesné pozostatky faraóna Khufu a jeho manželky a tretia je prázdna. 

Nečakaný objav v Cheopsovej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci sa domnievajú, že nezvyčajný objav v pyramíde je iba náhoda. Starí Egypťania boli síce vedecky zdatní, ale účelom stavby nebolo vybudovať miesto, kde by sa sústreďovala elektromagnetická energia. Výskumníci plánujú teraz na základe technických parametrov pyramídy vytvoriť model produkujúci nanočastice, ktoré by boli použiteľné pri výrobe efektívnych solárnych článkov alebo malých senzorov.

Viac o téme: EgyptObjavCheopsova pyramída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu