Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dovolenkár v Grécku si prezeral FOTO, keď zrazu objavil strašnú vec: Prekvapivý nález v mori!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

ATÉNY - Prezerať si fotografie z dovolenky sa oplatí skôr, ako sa vrátite späť domov. Svoje o tom vie aj muž, ktorý si užíval chvíle voľna na vyhľadávanej gréckej pláži Arina na severe ostrova Kréta. Počas oddychu si mobilným telefónom urobil niekoľko záberov mora a keď ich kontroloval, naďabil na zvláštny plávajúci objekt. Zvedavý dovolenkár sa rozhodol, že zistí, o čo ide a výsledkom sa mu podarilo veľmi potešiť tamojších pamiatkárov.

Školáčka (12) mala odfotiť monštrum v jazere: Experti jasajú, najlepšie FOTO za 12 rokov!

"Kvôli mnohým incidentom utopenia na ostrove muž veril, že je to plávajúca hlava," uviedol miestny spravodajský server Neakriti. Vystrašený dovolenkár preto zalarmoval plavčíka a sám použil surf, aby sa dostal bližšie k objektu. Nakoniec však zistil, že nejde o žiadnu ľudskú drámu, ale naďabil na plávajúcu amforu.

Po tom, ako sa vrátil späť na pláž, boli o náleze upovedomené prístavné orgány v Heraklione a ich pracovníci amforu z mora vo štvrtok popoludní vytiahli. Kým nebude odovzdaná do rúk odborníkov na starožitnosti, zostane uložená na bezpečnom mieste.

Odborníci odhadujú, že amfora pochádza z byzantského obdobia, pravdepodobne z 12. až 13. storočia. Aj keď bola po mnohých rokoch v mori značne obrastená lastúrami, je vo veľmi zachovalom stave.

Úradníci turistov vyzývajú, že ak nájdu starobylé predmety, nemôžu si ich nechať, pretože patria gréckemu štátu, a preto majú na ne upozorniť tamojšie zodpovedné orgány. Najlepšie by bolo, keby sa ich vôbec nedotýkali a len uviedli, kde sa nachádzajú.

Viac o téme: DovolenkaGréckoAmfora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu