Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Delfín sa chcel páriť, no nemal partnerku: Po tom, čo spravil turistke, zakázali kúpanie v mori!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

PARÍŽ - Na pláži mestečka Landevennec na západe Francúzska platil týždeň zákaz kúpania a potápania kvôli prítomnosti delfína skákavého. Radnica mala obavy, že by sa trojmetrový delfín, ktorý dostal prezývku Zafar, mohol pokúšať o kontakt s ľuďmi.

Mal totiž práve obdobie párenia a nemal nablízku partnerku. Zviera bavilo návštevníkov miestnej pláže niekoľko týždňov, keď však prišlo obdobie párenia, začalo sa k lodiam a plavcom približovať príliš. Niektorí ľudia sa prišli na radnicu sťažovať a starosta Roger Lars nakoniec vydal zákaz kúpania po tom, čo Zafar nabral na nos jednu plavkyňu a vyzdvihol ju nad hladinu.

"Vyhlásil som tento zákaz kvôli bezpečnosti ľudí," povedal starosta. Právnik Erwan Le Cornec z neďalekého mesta Quimper však médiám povedal, že sa kvôli "prehnanej" reakcii bude sťažovať na správnom súde. "Koľko sme mali vo Finistère (departement na západe Bretónska, pozn.) nehôd s delfínmi za obdobie, čo naše dva druhy žijú jeden vedľa druhého? Žiadnu," vyhlásil Le Cornec.

Podľa franceinfo sa však veľké samotárske delfíny ako Zafar môžu zachovať nepredvídateľne. "Hoci sa zákaz niektorým môže zdať prehnaný, prírodovedci odporúčajú v prítomnosti týchto vodných cicavcov postupovať s čo najväčšiu opatrnosťou," napísal server francúzskej televízie. Zákaz bol už medzičasom zrušený po tom, čo prítulný delfín vodu okolo Landevennec opustil. 

Viac o téme: Delfín skákavýLandevennec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu