Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tínedžerka (19) si iba umyla oči vodou: Netušila, že jej tých pár kvapiek totálne zničí život

Skye Wheelerová Zobraziť galériu (4)
Skye Wheelerová (Zdroj: profimedia.sk)

CAMBOURNE - Život devätnásťročnej Britky Skye Wheelerovej je vzdialený od bezstarostného života mladých ľudí v jej veku. Už piaty rok zápasí s parazitom v oku, ktorý jej znepríjemňuje život a znemožňuje jej normálne fungovať. Keďže nie je možné zbaviť sa ho, nad ďalším životom mladej ženy visí veľa otáznikov a jej stav komplikuje aj chronický únavový syndróm.

Tínedžera (17) zakopali kamaráti do piesku: Nakazil sa poriadnym hnusom, po pláži už len obutý!

Keď mala Skye 14 rokov bola zdravá a plná sily. Nebola výstredná, neskúšala adrenalínové športy a nebola ani nezodpovedná. Avšak stačilo, že si umyla oči vodou, v ktorej bol parazit Acanthamoeba keratitis a jej život sa zmenil na každodenný boj o prežitie. Cudzopasník sa jej totiž zahniezdil pod kontaktnou šošovkou a začal rozožierať rohovku.

Tínedžerka (19) si iba
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

„Život mám roztrhaný na kusy. Napriek roky trvajúcej liečbe sa môj stav nezlepšil, ale zhoršil,“ cituje mladú ženu portál mirror.co.uk. „Už iba čakám, či ma to všetko usmrtí alebo pripraví o zrak,“ komentuje stanovisko lekárov, ktorí jej oznámili, že v súčasnosti je parazit v pokojnom štádiu a jej ochorenie sa zatiaľ zastavilo. „Kedykoľvek sa však môže prebudiť a môj stav sa bude iba zhoršovať.“

Tínedžerka (19) si iba
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Acanthamoeba keratitis, ktorý pacientom rozožiera rohovku, sa v mnohých prípadoch končí jej transplantáciou. U mladej pacientky sa iba mesiac po diagnostikovaní parazita začali prejavovať symptómy chronického únavového syndrómu.

„Únava, ktorú cítim, je neopísateľná. Je to tak, ako keby ma k zemi ťahal veľký balvan. Jednoducho nie je možné pozbierať energiu a vzchopiť sa,“ opisuje svoj stav Skye a prirovnáva ho k obrovskému vnútornému zmätku. Veľmi často sa jej vraj zahmlieva zrak a vyčerpáva ju aj jednoduchý rozhovor.

Tínedžerka (19) si iba
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

„Môj život je obmedzený na moju izbu. Kým moji priatelia behajú po svete, ja potrebujem pomoc aj pri presune na toaletu. Je to strašné, keď vám život zničí zopár kvapiek vody,“ povzdychne si.

Viac o téme: OkoParazitSkye Wheelerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu