Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Matka so synom záhadne ochoreli: Príšerný objav, za všetko mohli živé stonožky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Určite sa nechcete nakaziť potkaním pľúcnym vírusom. Ide o skutočne škaredú záležitosť, ktorá napáda miechu a mozog, dokonca spôsobuje meningitídu. Tieto poznatky evidentne nemali matka so synom, ktorí konzumovali surové stonožky prenášajúce vírus. Skončili v nemocnici.

Podľa správy v Americkom magazíne tropickej medicíny a hygieny bola 78-ročná žena a jej 46-ročný syn hospitalizovaní v nemocnici v čínskej provincii Kuang-tung. Obaja sa sťažovali na ospalosť, kognitívne poruchy a bolesti hlavy, ktoré trvali viac ako dvadsať dní. Lekári u oboch zistili infekciu potkaním pľúcnym vírusom, ktorý sa do ich tela dostal konzumáciou živých stonožiek. 

Spoluautor štúdie Lingli Lu pre denník New York Times vysvetlil, že muž bol predtým úplne zdravý. Dopočul sa však, že konzumácia stonožiek zabraňuje prechladnutiu v zimných mesiacoch. Na zvláštnu metódu prevencie naviedol aj svoju matku, ktorá dopadla rovnako ako on. 

Parazit pľúcneho vírusu sa väčšinou vyskytuje u slimákov a v pľúcach potkanov. Najnovšie poznatky čínskych vedcov však dokazujú, že sa objavuje aj u stonožiek. Napriek možnému nebezpečenstvu sa stonožky vo vidieckej čínskej medicíne používajú pomerne často. Pred konzumáciou je ale potrebné ich marinovať v alkohole alebo vysušiť. To zabije pľúcnych parazitov. Obaja pacienti dopadli dobre. Úspešne absolvovali trojtýždňovú liečbu, počas ktorej užívali antiparazitárne lieky. 

Viac o téme: ČínaPotkanVírusStonožkaInfekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu