Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Strašidelné VIDEO z centra Bratislavy: Potkany, špina a bezdomovci, ľudia sa boja

Na Kamennom námestí sa objavili potkany Zobraziť galériu (6)
Na Kamennom námestí sa objavili potkany (Zdroj: Youtube/Bratislavské noviny)

BRATISLAVA - Bratislavčanom sa na Kamennom námestí naskytne otrasný pohľad. Na mieste, kde sú bezdomovci, sa zrejme premnožili potkany. Po tom, čo z miesta odstránili stánky s občerstvením, sa vyrojili potkany. Mnoho potkanov liezlo aj po bezdomovcoch. Tým to vraj neprekáža.

Patkane na Kamennom

Zábery z miesta, kde sa vyrojili potkany, nakrútil a zverejnil portál bratislavskenoviny.sk. Pre pár dňami totiž na Kamennom námestí, kde sa bežne zdržiavajú bezdomovci, sa objavili potkany. Po tom, čo z miesta odstránili stánky s občerstvením sa okoloidúcim naskytol otrasný pohľad. Podobné zábery sa podarilo včera natočiť aj nám.

"Potkany tu behajú všade, bezdomovci spia na tráve a pár centimetrov od nich si veselo pobehujú hlodavce," povedala nám Nikola. "Stála som tu 5 minút a za ten čas som ich videla asi 6," opísala znechutene.

Potkany vyliezajú z každej diery
Zobraziť galériu (6)
Potkany vyliezajú z každej diery  (Zdroj: Maarty)

Okrem potkanov, sme priamo na námestí za bieleho dňa videli bezdomovcov, ako pred okoloidúcimi ľuďmi vykonávali potrebu. Našli sme aj pár pohodených striekačiek, či rôzny iný odpad. 

Nákaza nehrozí

V súčasnosti v Bratislavskom kraji neprebieha a ani nehrozí epidemický výskyt žiadnych infekčných ochorení človeka, u ktorých by hlodavce zohrávali úlohu bezprostredných prameňov nákazy (prenášateľov) príslušných choroboplodných zárodkov. Informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave Katarína Nosáľová. „Pri dodržaní základných zásad osobnej hygieny, ako aj vyvarovaní sa priameho (úzkeho, bezprostredného) kontaktu s hlodavcami (vrátane uhryznutia) a ich exkrementmi, event. slinami  je riziko ochorenia človeka prakticky nulové,“ uviedla pre Topky hovorkyňa.

Bezdomovci za bieleho dňa
Zobraziť galériu (6)
Bezdomovci za bieleho dňa  (Zdroj: Maarty)

Potkany sú u nás potenciálnymi prameňmi nákazy, resp. prenášateľmi ľudských črevných nákaz (salmonelózy, parazitárne ochorenia), leptospiróz, tularémie, rickettsióz, listeriózy a niektorých viróz (choriomeningitíeda, horúčka z krysie kúsnutia). „Nariaďovanie opatrení (ako je napr. deratizácia) zo strany orgánov verejného zdravotníctva sa uplatňuje iba v prípade epidemického výskytu alebo bezprostredného rizika prepuknutia infekčného ochorenia človeka, pri ktorom príslušný živočích (hlodavec) zohráva rolu prameňa/prenášateľa nákazy,“ povedala Nosáľová.

Potkany na Kamennom námestí.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Maarty)

„Riešenie problematiky udržiavania čistoty a verejného poriadkunepatrí do pôsobnosti orgánov verejného zdravotníctva, ale je výsostnou doménou obcí, keďže tá je povinná chrániť zdravé podmienky a zdravý spôsob života a práce obyvateľov, ako aj chrániť životné prostredie obce,“ uviedla hovorkyňa. „V neposlednom rade (v danom konkrétnom prípade Kamenného námestia v Bratislave) je nevyhnutné účinne vyriešiť otázku prítomnosti bezdomovcov, ktorí sa taktiež vo významnej miere podieľajú na zhoršenej úrovni čistoty a poriadku na námestí. Uvedené je v pôsobností obce a miestnej, príp. štátnej polície,“ dodala Nosáľová.

Potkany na Kamennom námestí.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Maarty)

Bezdomovcom to neprekáža

Po polnoci sa bolo mesto stále plné ľudí. Niektorí si však všimli, že medzi bezdomovcami sa pohybujú aj potkany. Tie po odstránení stánkov prišli zrejme o zdroj obživy, preto sa medzi spiacimi bezdomovcami živo pobehovali. Nielen medzi nimi, ale aj po nich lozili veľké i malé potkany, dokonva aj mláďatá. „Sú ako ľudia, keď im dáte pokoj, dajú aj oni vám,“ povedal pre portál jeden z bezdomovcov s tým, že im vraj neprekážajú.

Hlavné mesto zabezpečuje deratizáciu podľa potreby. „Pokiaľ ide o Kamenné námestie, tento rok už boli vykonané tri deratizácie za účelom eliminácie potkanov v tejto lokalite, pričom s obhliadkami budeme pokračovať a v prípade potreby budú vykonané opätovné zásahy,“ uviedla hovorkyňa magistrátu Zuzana Onufer. Hlodavce totiž môžu šíriť množstvo chorôb, ktoré sa prenesú aj na ľudí.

Mesto situáciu monitoruje

Potkany sa vyskytujú vo väčšom množstve na miestach, kde sú zvyšky jedla a iné odpadky. „Inak na povrch vyliezajú veľmi zriedka. Samospráva sa týmto problémom zaoberá a monitoruje problémové lokality, ako napríklad aj Kamenné námestie, kde treba klásť zvýšený dôraz na dodržiavanie Všeobecne záväzného nariadenia o čistote a poriadku v Starom Meste, na ktorého dodržiavanie dohliadajú príslušníci mestskej polície ako poriadkového útvaru,“ dodala Onufer. Dôvodov, prečo sa potkany v centre mesta vyskytujú, je viac. Nejde len o stánky s občerstvením, ale aj o kusy jedla či iné potraviny, ktoré ľudia skladujú alebo nechajú na zemi. 

Riešenie problematiky udržiavania čistoty a verejného poriadku v obciach nepatrí do pôsobnosti orgánov verejného zdravotníctva podľa vyššie cit. zákon č. 355/2007 Z.z., ale je výsostnou doménou obcí - keďže táto (podľa § 4, ods. 3 zákona č. 369/1990 Z.z. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov) je  povinná chrániť zdravé podmienky a zdravý spôsob života a práce obyvateľov, ako aj chrániť životné prostredie obce;

obec v danom prípade musí najprv identifikovať vlastníkov príslušných pozemkov; následne (v intenciách vyššie cit. ustanovenia zákona o obciach) na pozemkoch v správe obce/vlastníctve magistrátu musí zabezpečiť nastolenie poriadku a čistoty + následné vykonanie represívnej deratizácie prostredníctvom oprávnenej odbornej firmy na činnosť regulácia živočíšnych škodcov; ostatných vlastníkov pozemkov by mala na uskutočnenie potrebných úkonov vyzvať.

 

V neposlednom rade (v danom konkrétnom prípade Kamenného námestia v Bratislave) je nevyhnutné účinne vyriešiť otázku prítomnosti bezdomovcov, ktorí sa taktiež vo významnej miere podieľajú na zhoršenej úrovni čistoty a poriadku na námestí; uvedené je v pôsobností obce a miestnej + príp. štátnej polície;

Viac o téme: PotkanyBratislavaKamenné námestie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu