Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci varujú: Nejedzte krátko pred spaním, môžete na to kruto doplatiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BARCELONA - Jedenie krátko pred spaním je spájané so zvýšeným rizikom výskytu rakoviny, tvrdí štúdia. Jedenie neskoro v noci má rovnaký účinok ako pracovanie v nočných hodinách, pretože sa narušia telesné hodiny. Tie sú dôležité pre reguláciu telesných orgánov. Výskum podstúpili pacienti s rakovinou prostaty a prsníka, no aj zdraví jedinci.

Španielski vedci zistili, že ľudia, ktorí pravidelne večerajú po deviatej hodine večer alebo menej než dve hodiny pred spaním, majú o 25 percent vyššie riziko výskytu rakoviny prsníka alebo prostaty. Môže to byť výsledok niekoľkých neskorých večerí, ktoré prinútia náš metabolizmus zrýchliť, namiesto toho, aby sa spomalil a odpočinul si. 

Vedci varujú: Nejedzte krátko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci z barcelonského Inštitútu pre globálne zdravie ďalej skúmali, ako na zdravie človeka vplýva práca na zmeny, napríklad u zdravotných sestier či robotníkov. Dopracovali sa k tomu, že je naozaj škodlivá. Tieto typy povolaní sú totiž úzko spojené so vznikom rakoviny prsníka a prostaty, ktorá súvisí s hormónmi. Tie v tele zabezpečujú cirkadiánny rytmus, teda akési vnútorné hodiny, ktoré sú nastavené na denný, resp. nočný cyklus. 

"Dospeli sme k záveru, že dodržiavanie denných stravovacích návykov je spojené s nižším rizikom výskytu rakoviny. Tieto zistenia zdôrazňujú dôležitosť cirkadiánnych rytmov v štúdiách o stravovaní a rakovine," tvrdí vedúci autor štúdie Manolis Kogevinas v článku uverejnenom v magazíne International Journal of Cancer. Na pochopenie dôvodov je potrebný ďalší výskum, ale zdá sa, že načasovanie spánku ovplyvňuje schopnosť tráviť jedlo. 

Vedci varujú: Nejedzte krátko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumu sa zúčastnilo 1800 španielskych pacientov s rakovinou prsníka alebo prostaty a viac ako 2000 zdravých jedincov. Týkal sa spôsobu ich stravovania, spánku a ostatných krokov, ktoré podstupujú na to, aby boli zdraví. Zistilo sa, že pacienti s rakovinou si viac potrpeli na nočné maškrtky, pričom sa bral do úvahy aj ich životný štýl.

Viac o téme: SpánokTrávenieJedenie v noci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu