Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Najväčšia explózia roka v Rusku: Astronómovia v šoku, toto nečakali

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube)

MOSKVA - Rozmerný meteor prekvapil vo štvrtok 21 júna obyvateľov Ruska. Spozorovaný bol až po tom, ako preletel atmosférou. Za posledný mesiac išlo už o druhú takúto situáciu, ktorá prekvapila astronómov. Svedčí to o tom, že napriek vyspelej technike nás môžu podobné návštevy z vesmíru prekvapiť kedykoľvek a nemusí to mať vždy šťastný koniec.

Vzhľadom na svoju veľkú rozlohu Rusko doteraz zaznamenalo na svojom území prekvapivo málo meteorov. Medzi najznámejšie patrí ten, ktorý pred piatimi rokmi dopadol do Čeľabinskej oblasti, kde zranil stovky ľudí. Na rozdiel od toho posledného išlo vtedy o očakávanú udalosť.

VIDEO Najväčšia explózia roka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

V prípade vesmírneho telesa, ktoré sa dostalo do atmosféry 21. júna, išlo o veľké prekvapenie nielen pre obyvateľov miest Lipeck, Moskva, Kursk a Voronež, nad ktorými preletel, ale aj pre samotných astronómov. Meteroid s priemerom štyri metre, ktorý sa rútil na zem rýchlosťou 14 kilometrov za sekundu, explodoval vo výške približne 27 kilometrov nad povrchom Zeme. Podľa výsledkov NASA táto explózia  s dopadovou energiou asi 2,8 kilotony, ktorú sa podarilo zachytiť na video, je druhou najväčšou od marca 2017.

VIDEO Najväčšia explózia roka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Za posledný mesiac išlo už o druhú takúto prekvapivú návštevu z vesmíru. 16. júna explodoval meteroid nad územím Holandska a jeho prítomnosť zaznamenali astronauti až po tom, ako sa ocitol v zemskej atmosfére. Nečakané pády vesmírnych telies sú výzvou pre vedcov, aby zvyšovali úsilie v oblasti pozorovania vesmíru a zároveň aj dôkazom, ako veľmi sme zraniteľní.

Viac o téme: RuskoMeteor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu