Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Popcorn z mikrovlnnej rúry môže poškodiť pľúca

NEW YORK - V Spojených štátoch amerických vyvolal veľký rozruch popcorn s umelou maslovou arómou, ktorá môže vyvolať zriedkavé ochorenie pľúc.

Americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) v stredu potvrdil, že niekto si skutočne privodil ochorenie z popcornu. Ide o muža, ktorý si pred niekoľkými rokmi často pripravoval v mikrovlnnej rúre popcorn s maslovou príchuťou, pričom vdychoval asi aj zdraviu škodlivé výpary. Päťdesiattriročný Coloradčan trpí zápalom priedušničiek (bronchiolitis obliterans). Choroba spôsobuje silné dýchacie ťažkosti, často pacientovi pomôže len transplantácia pľúc. Toto nebezpečné ochorenie sa vyskytuje predovšetkým u pracovníkov fabriky, v ktorej spomínaný popcorn vyrábajú. Podľa toho chorobu označujú aj ako Popcorn Workers Lung, teda "pľúca popcornových pracovníkov".

Pôvodcom ochorenia pľúc je práve maslová aróma, ktorá uvoľňuje diacetyl. Ako informovali noviny Washington Post, už od roku 2001 existuje štúdia, ktorá poukazuje na spojitosť medzi ochorením a chemikáliou. Výrobcovia umelej maslovej arómy tak museli doteraz zaplatiť na liečbu svojich pracovníkov viac ako sto miliónov amerických dolárov. Informoval o tom internetový portál www.ort.at.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu