Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Asteroid pred miliónmi rokov nevyhubil len dinosaury: Zapríčinil katastrofu, ktorá trvá dodnes

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

COLUMBIA - Asteroid Chicxulub, ktorý pred 66 miliónmi rokov vyhubil dinosaury, vyvolal jeden z najhorších prípadov klimatických zmien, aké svet kedy zažil. Jeho vplyv zapríčinil obdobie, ktoré trvalo 100 000 rokov - obdobie globálneho otepľovania.

Asteroid dopadol na mexický polostrov Yutacan, kde po ňom zostal 200-kilometrový kráter. Zároveň vyhubil 75 percent života na Zemi. Po tomto dopade planétu sužovali cunami a požiare, v dôsledku čoho sa do atmosféry dostali oblaky sírneho plynu. 

Za stále pretrvávajúce globálne otepľovanie, ktoré trápi planétu Zem, môže oxid uhličitý uvoľnený z dávneho asteroidu. Práve ten spôsobuje, že teplota našej planéty každoročne stúpa. Vedci sa domnievajú, že zistenie, ako Zem reagovala na prudké otepľovanie pred vyše 60 miliónmi rokov, by značne pomohlo k vyriešeniu súčasných problémov klimatických zmien.

Asteroid pred miliónmi rokov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Teórie, ako by mohli dávne poznatky pomôcť, sa však líšia. Paleontológ Ken MacLeod z University v Missouri sa túto problematiku pokúsil objasniť meraním zrniek piesku v malých fosíliách rýb v Tunisku. Spolu s tímom vedcov sa zamerali na koncentráciu izotopov kyslíka, ktoré sa vo fosíliách nachádzajú. Tie vo vnútri skamenelín totiž fungujú ako teplomer, ktorý zaznamenáva údaje o teplote z čias existencie živočíchov. 

Vedci bijú na poplach: Jedna krajina ničí ozónovú vrstvu, hrozí katastrofa

Výskumníci analyzovali štyridsať vzoriek z troch rôznych časových období. "Zistili sme, že medzi týmito troma súbormi vzoriek bol skutočne veľký rozdiel v izotopoch kyslíka," hovorí MacLeod. Ich ďalšou úlohou je preskúmať vzorky aj z iných častí sveta, aby domnienku o rastúcej teplote Zeme potvrdili."Je ešte pôsobivejšie nájsť niekoľkostupňové oteplenie na severe Afriky a asi 10-stupňové oteplenie na pobreží Austrálie. To by skutočne potvrdilo, že ide o globálne otepľovanie spôsobené skleníkovým efektom," vysvetlil paleontológ. 

Asteroid pred miliónmi rokov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V súvislosti s výskumom vyvstáva aj otázka o dôsledkoch aktuálnej úrovne emisií skleníkových plynov. "Ak by som vychádzal zo zistených faktov, dalo by sa povedať, že to, čo ako ľudstvo spôsobujeme počas svojej existencie, ovplyvní planétu na ďalších 100-tisíc rokov. Je to dosť skľučujúce," priznal MacLeod.

Viac o téme: AsteroidGlobálne otepľovanieKlimatické zmenyDinosaury
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu