Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ak nejete zeleninu, robíte veľmi zle: TAKTO sa to odrazí na vašom zdraví

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Nedostatočné množstvo zeleniny, ktorá je bohatá na výživné látky nevyhnutné pre organizmus, môže mať negatívne vplyvy na zdravie. Naše telo nám vysiela rôzne signály o tom, že zeleniny nejeme dostatok, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Niektoré pokrmy sú bez ohľadu na vôňu smutné na pohľad, pretože im chýba farba. Zelenina okrem toho, že jedlo oživuje, zaručuje aj vyváženú výživu so správnym množstvom vitamínov a minerálnych látok. 

Nedostatok vitamínu C môže vyvolať vznik modrín, krvácanie ďasien a predlžovať čas uzdravovania. Jeho prísun môžeme zabezpečiť konzumáciou paprík, listovej zeleniny, rajčiat, brokolice, kelu či kapusty. Nedostatok kyseliny listovej môže vyvolávať chronickú únavu a anémiu. Preto je dobré doplňovať vitamín B zeleninou so zelenými listami a s obsahom škrobu, ako sú fazuľa, šošovica a špargľa. 

Ak nejete zeleninu, robíte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak nejeme dostatok zeleniny, chýbajú nám vitamíny, ktoré tieto potraviny dodávajú, a to sa môže negatívne prejaviť na imunitnom systéme. Organizmus tak nedokáže premôcť vírusy. "Naplňovať chladničku listovou zeleninou je zdravý a prirodzený spôsob, ako bojovať proti infekcii, pretože táto zelenina je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý pomáha telu budovať si obranné reakcie a čeliť voľným radikálom. Skracuje aj dobu rekonvalescencie," zdôrazňuje dietologička Abby Sauerová. 

Istá občasná zábudlivosť sa môže objaviť v každom veku, ale postupné slabnutie mozgových funkcií a nižšia výkonnosť mozgu môžu byť príznakom nedostatku výživných látok. "Luteín, výživná látka, ktorá pomáha zlepšovať schopnosť učenia a pamäti, sa vyskytuje v rôznej listovej zelenine, ale taktiež v mrkve, brokolice, kukurici a paradajkách," upozorňuje Sauerová. Ak svoju stravu každý týždeň obohatíme o tieto druhy zeleniny, zaistíme mozgu výraznú stimuláciu. 

Ak nejete zeleninu, robíte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výživa môže hrať zásadnú rolu aj v schopnosti organizmu reagovať na stres. Zápal je prirodzenou odpoveďou organizmu na stresové situácie. Je teda vhodné telu dodávať potraviny s protizápalovými vlastnosťami, ako je napríklad losos alebo tuniak, ktoré sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, a listovú zeleninu a papriky obsahujúce antioxidanty, polyfenoly a karotenoidy. 

Ovocie a zelenina obsahujú vlákninu, ktorá navodzuje pocit sýtosti, takže potom toho zjeme menej. "Väčšina ovocia a zeleniny má nízku kalorickú hodnotu, a to je veľká výhoda, keď chceme zhodiť nejaké to kilo," uviedla doktorka Emily Rubinová z univerzitnej nemocnice Thomasa Jeffersona. 

Viac o téme: ZeleninaNedostatok zeleninyVýživné látky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu