Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Podmorské roboty objavili v Ománskom zálive niečo desivé: Vedci predpovedajú katastrofu

Perzský záliv v Ománe Zobraziť galériu (2)
Perzský záliv v Ománe

OMÁN - Ku katastrofálnym výsledkom sa dopracovali vedci po prieskume pobrežia Ománu. Hodnoty zaznamenané podvodnými robotmi vzbudzujú hrôzu a predpovedajú ekologickú a ekonomickú katastrofu. Avšak najväčšou a nepochopiteľnou katastrofou je fakt, že výsledky podobných výskumov a naliehavé varovania vedcov politici aj naďalej ignorujú.

Za posledných päťdesiat rokov bola oblasť Perzského zálivu kvôli nestabilnej politickej situácii a pirátstvu pre vedcov značne nedostupná. Takže až po polstoročí začali v oblasti Ománu podrobnú štúdiu, ktorou zisťovali, aká veľká oblasť tejto časti oceánu je zasiahnutá tzv. mŕtvou zónou.

Napriek nie príliš optimistickým predpovediam výskum potvrdil až katastrofálny stav. Podľa vedcov totiž ide o najrozsiahlejšiu mŕtvu zónu na svete, ktorá je veľkosťou porovnateľná so Škótskom. "Náš výskum potvrdil, že situácia je horšia a mŕtva zóna je väčšia, než sme očakávali," uviedol doktor Bastien Queste v odbornom časopise Geophysical Research Letter. "Ryby, morské živočíchy a rastliny nemajú v tejto oblasti šancu na prežitie, pretože im chýba kyslík." Okrem enviromentálneho dopadu sa časom tento nelichotivý stav prejaví aj v ekonomickej oblasti, pretože miestni ľudia sú závislí na rybolove.

VAROVANIE vedcov: Jeden z najstrašnejších dôsledkov klimatických zmien sa už možno práve deje

Výskum spojil dva tímy z University of East Anglia a Oman’s Sultan Qaboos University, ktoré analyzovali údaje zozbierané robotmi Seagliders. Tie na osem mesiacov nasadili do hĺbky tisíc metrov pod hladinou, aby zaznamenávali údaje a vysielali ich prostredníctvom satelitu. Takto vedci získali podrobný obraz o hladine kyslíka, ako aj prúdoch ovplyvňujúcich jeho pohyb pod hladinou.

Podmorský robot Seaglider
Zobraziť galériu (2)
Podmorský robot Seaglider  (Zdroj: Facebook/National Ocean Service)

Z údajov vyplynulo, že mŕtve pásmo, ktoré sa nachádza v hĺbke od 200 do 800 metrov, je väčšie ako Škótsko, čiže ide o najrozsiahlejšiu mŕtvu zónu na svete. A čo je horšie, táto zóna sa neustále rozrastá. Chýbajúci kyslík je nahrádzaný dusíkom, ktorý likviduje životné podmienky potrebné pre existenciu podmorskej fauny a flóry a podporuje vznik oxidu dusného. Ten je v likvidácii živých morských organizmov 300-násobne účinnejší ako oxid uhličitý. "Oceán sa doslova dusí," dodal na záver Queste.

Viac o téme: OmánPerzský zálivMŕtva zóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu