Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Nórsku objavili 600 rokov starú hraciu kocku: Ako dopadla posledná hra s ňou?

Na snímke objavená hracia kocka
Na snímke objavená hracia kocka (Zdroj: Twitter)

BERGEN - Nórski archeológovia našli v meste Bergen na západe krajiny šesťsto rokov starú drevenú hraciu kocku, ktorá bola zrejme používaná k podvodnej hre. Píše o tom server Gizmodo.

Sám nález šesťstrannej stredovekej hracej kocky nie je v Bergene ničím unikátnym, archeológovia ich pri vykopávkach postupne objavili viac ako tridsať. Na tejto ale chýba jednotka a dvojka a naopak štvorka a päťka sa vyskytuje dvakrát. Podľa nórskeho ústavu pre výskum kultúrneho dedičstva bola kocka s veľkou pravdepodobnosťou používaná k podvodom. Nórski vedci však nevylúčili, že kocka mohla byť určená tiež k nejakej dnes neznámej hre.

Kocka bola nájdená vo štvrti Vågsbunnen, kde archeológovia v súčasnosti pracujú na vykopávkach drevenej ulice z 15. storočia. V stredoveku bola táto oblasť husto osídlená a stálo tu veľa krčiem a hostincov. Podľa expertov je veľmi pravdepodobné, že sa tu hrali aj hazardné hry.

Per Christian Underhaug, ktorý riadi projekt vykopávok, uviedol, že podľa toho, v akom prostredí sa kocka našla, možno usudzovať, že ju majiteľ buď úmyselne vyhodil, alebo stratil. Hazard bol v Nórsku v stredoveku tak rozšírený, že ho vtedajšie úrady zakázali. Zákon z roku 1276 umožňoval kráľovým úradníkom skonfiškovať peniaze na hracích stoloch a účtovať si od každého hráča pokutu pol marky či 107 gramov striebra.

"Je vzrušujúce predstaviť si, ako dopadla posledná hra s touto kockou - bol podvodník odhalený? A ak áno, aká bola reakcia ďalších účastníkov?" pýta sa archeologička Ingrid Rekkaviková. "Išlo o zábavnú hru kamarátov, kde sa takéto porušenia pravidiel dali riešiť s humorom, alebo došlo k násilnému stretu rozhorčených hráčov? Zahodil kocku nervózny podvodník, aby sa zbavil dôkazu? Alebo ju nahnevane vyhodil jeho súper?"

Bergen sa v 13. storočí stal hlavným mestom Nórska a ďalších 600 rokov bol najväčším mestom v krajine. Vďaka výhodnej pozícii obchodného prístavu sa v stredoveku stal dôležitou pobočkou Hanzy, obchodného zväzu nemeckých miest. Najznámejšou časťou Bergenu je prístav Bryggen s drevenými hanzovými domami z 18. storočia a úzkymi uličkami, ktoré každoročne navštívia desaťtisíce turistov. Neďaleká štvrť Vågsbunnen patrí k menej známym stredovekým štvrtiam, ktoré ešte neboli archeológmi tak podrobne preskúmané. Išlo o chudobnejšiu oblasť, kde bývali prevažne robotníci.

Viac o téme: NórskoHracia kocka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu