Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Archeológovia sú zhrození: Turista sa dopustil strašného činu... Ľudia, uvedomte sa už!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

POMPEJE - Honba za dobrým a neopakovateľným záberom sa stala osudnou pre jednu z pamiatok v archeologickej lokalite bývalého antického mesta Pompeje. Reštaurátori majú teraz hlavu v smútku a upozorňujú turistov, aby si konečne uvedomili krehkosť a vzácnosť historických pamiatok a správali sa k nim šetrnejšie.

Americký turista, ktorý sa snažil urobiť čo najlepšiu fotku, poškodil staroveký dom námorníka v talianskom archeologickom nálezisku Pompeje. Pomenovaný bol podľa vzácnej mozaiky lode nachádzajúcej sa pri vchode. Stavba pochádza z 2. storočia nášho letopočtu a bola objavená v roku 1871. Jej pôvodný stav ale nedovoľoval, aby bola sprístupnená verejnosti. Pamiatke bolo zrejme súdené, aby zostala chránená pred turistami, keďže ju už onedlho nato poškodil menovaný lovec fotografií. V snahe urobiť čo najdokonalejší záber totiž pohol vzácnymi kachličkami.

Česi sa v Kazachstane kvôli SELFIE prezliekli za Borata: Nestačili sa diviť, čo nasledovalo

"Tento čin svedčí o krehkosti našich pamiatok a iba potvrdzuje, že policajná ochrana je v tejto lokalite nevyhnutná," okomentovali incident archeológovia. Muža síce vypočuli policajti, ale tí uznali, že nešlo o úmyselné poškodenie, a tak bol vinník prepustený bez trestu. Reštaurátori budú mať v najbližšom období opäť plné ruky práce, aby vrátili pamiatku do pôvodného stavu.

Archeológovia sú zhrození: Turista
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/euronews)

Návštevy turistov v historických lokalitách sú pre samotné pamiatky riskantnou záležitosťou, o čom svedčia aj ďalšie prípady. V roku 2016 bol obvinený turista, ktorý zhodil sochu portugalského kráľa Doma Sebastiana  z budovy železničnej stanice v Lisabone. K celému incidentu došlo iba kvôli tomu, že chcel mať jedinečnú selfie. V múzeu v Tapei na Taiwane zasa pred tromi rokmi zakopol dvanásťročný chlapec tak nešťastne, že skončil v obraze Kvety od Paola Porporu za dva milióny dolárov. V diele významného talianskeho majstra zostala diera, ktorá opäť potrápila reštaurátorov.

A bez následkov sa neobišla ani honba dvoch turistov v talianskom meste Cremona. Tí túžili po skvelej selfie so sochou Dvoch Herkulov v pozadí. Ktovie, či si fotku stihli urobiť ešte predtým, ako sochu zhodili na zem a rozbili ju. Taliani tak prišli o vzácnu mramorovú, 315 rokov starú pamiatku, ktorá bola až dovtedy symbolom mesta.

Viac o téme: TuristaPompejeHistorická pamiatka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu