Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najkatastrofickejšia erupcia sopky v histórii ľudstva: Mala ho vyhubiť, no všetko je inak!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

TEMPE - Doposiaľ najkatastrofickejší výbuch sopky Toba sa odohral zhruba pred 74 000 rokmi. Napriek tomu, že doteraz sa najčastejšie pracovalo s teóriou, že vyhubil aj ľudskú civilizáciu, výsledky štúdie expertov z Arizona State University svedčia o tom, že ľudstvu sa podarilo prežiť aj túto apokalypsu. Svoj výskum založili na metóde, ktorú pred nimi nikto nevyskúšal.

Výsledky najnovšej štúdie vedcov potvrdzujú, že napriek hrozivej a spaľujúcej sile supervulkánov majú ľudia vždy šancu prežiť. Výbuch sopky Toba na indonézskom ostrove Sumatra, ktorý otriasol zemeguľou zhruba pred 74 000 rokmi, vytvoril kráter s priemerom sto kilometrov a vyprodukoval až 2800 kilometrov kubických sopečného odpadu, ktorý bol rozprášený po celej planéte. Popol dlhodobo zadržiaval slnečné žiarenie, jeho sklovité časti ho odrážali od zemského povrchu, nastala vulkanická zima a nastúpila doba ľadová, ktorá si vyžiadala ďalšie obete.

Najkatastrofickejšia erupcia sopky v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci doteraz špekulovali nad tým, či vôbec zostali na zemi nejakí ľudia, ktorí následky tejto apokalypsy prežili. "Archeologické nálezy dokazujú, že v Južnej Afrike pulzoval život napriek nepriaznivým podmienkam. Všetko sme mohli zistiť len po nájdení popola. Urobili sme to ako prví a som si istý, že naša metóda je správna," vyhlásil šéf vedeckého tímu profesor Curtis Marean. 

V Pacifiku vznikol nový ostrov, vedci jasajú: Má im pomôcť zistiť dôležitú vec o Marse

Sklovité produkty ničivej erupcie, ktorá je považovaná za najstrašnejšiu za posledných milión rokov, sa postupne dostali až do Južnej Afriky. Práve tam, presnejšie v oblasti Vleesbaai a Pinnacle Point, boli nájdené usadeniny, ktoré podrobili geochemickému skúmaniu. Výsledky potvrdili, že ide o popol z Toby. "Sme si istí, že aj po erupcii bol v tejto oblasti život. Ľudia prežili vďaka bohatým zdrojom a hlavne schopnosti adaptovať sa," tvrdí Marean.

Najkatastrofickejšia erupcia sopky v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Hoci si výbuch vyžiadal milióny obetí v dôsledku samotnej erupcie a neskôr ekologickými následkami, je vedec presvedčený o tom, že boli regióny, kde ľudia prežili. Podľa neho je dôležité, aby podobný výskum pokračoval aj v iných oblastiach našej planéty. Možno sa potvrdí, že život nepretrval iba v Afrike, ale aj inde. "Toto je dôkaz, že ľudia sú schopní prežiť a adaptovať sa aj po výbuchu supervulkánov, ak budú mať šťastie a nestanú sa priamymi obeťami samotnej explózie."

Viac o téme: SopkaVulkánIndonéziaErupciaVýbuch sopkyToba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu