Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Neuveriteľné VIDEO z dronu: V Afrike rastie obrovská trhlina, hrozí rozpad kontinentu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube/Daily Nation)

NAIROBI - Neuveriteľné zábery z dronu ukazujú rast obrovskej trhliny, ktorá by mohla Afriku roztrhnúť vo dvoje. Štrbina v Keni je už dlhá niekoľko kilometrov. Momentálne má hĺbku 15 metrov a šírku šesť metrov. Podľa odborníkov môže viesť k potenciálne deštruktívnej seizmickej činnosti a už spôsobila kolaps cesty medzi mestami Nairobi a Narok na juhozápade krajiny.

Vedci objavili obrovskú lávovú kupolu: Hrozba výbuchu, desivý scenár a 100 miliónov mŕtvych

Zábery z dronu ukazujú autá a ľudí, ktorí kráčajú v blízkosti prepadnutej zeme. Z výšky popri trhline vyzerajú ako trpaslíci. Odborníci predpovedajú, že prasklina bude naďalej rásť po milióny rokov, až ju začne zaplavovať voda z oceánu. To by mohlo viesť k tomu, že sa časť Etiópie, Somálska a Afrického rohu odtrhne od pevniny a vytvoria ostrov.

Výskumníčka Lucia Perezová Diazová z Londýnskej univerzity napísala článok pre portál The Conversation, v ktorom vysvetľuje, ako sa Afrika rozdelí.

Neuveriteľné VIDEO z dronu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/Daily Nation)

Podľa nej tektonické platne v zemskej kôre a hornom plášti môžu vytvoriť zlom, keď sa pretrhnú, a aktívnym príkladom je východoafrický rift. Ten sa rozprestiera na 3000 km od okraja Adenského zálivu na severe po Zimbabwe na juhu a rozdeľuje Africkú dosku na dve nerovnaké časti: Somálsku a Núbijskú dosku.

Aktivita vo východnej vetve riftu prebieha pozdĺž Etiópie, Kene a Tanzánie, a stala sa evidentnou, keď sa náhle objavila veľká trhlina v juhozápadnej Keni. Trhliny sú počiatočným štádiom kontinentálneho rozpadu a môžu viesť až k vytvoreniu novej oceánskej kotliny, dodala Lucia Perezová Diazová.

Takýto scenár sa odohral aj približne pred 138 miliónmi rokov, ​​keď sa obrovská časť zeme roztrhla vo dvoje, čím sa vytvorilo to, čo dnes poznáme ako Južnú Ameriku a Afriku.

Štrbina, ktorá sa objavila v Keni, sa zatiaľ rozširuje iba o niekoľko milimetrov ročne. O niekoľko desiatok miliónov rokov ju však môže zaplaviť oceán a v dôsledku toho dôjde k odtrhnutiu časti zeme. Proces je však taký pomalý, že Afrika sa okrem dramatických udalostí, akými sú napríklad katastrofické zemetrasenia, rozpadá bez toho, aby si to niekto všimol.

Viac o téme: TrhlinaKontinentAfrikaKeňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu