Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Schönbrunnskej zoo sa narodilo pandie mláďa

Long Hui, otec novonarodeného mláďatka pandy, spí vo svojom výbehu v ZOO Schönbrunn vo Viedni.
Long Hui, otec novonarodeného mláďatka pandy, spí vo svojom výbehu v ZOO Schönbrunn vo Viedni. (Zdroj: TASR)

VIEDEŇ - Vo viedenskej zoologickej záhrade Schönbrunn sa dočkali dlhoočakávaného prírastku. Dnes skoro ráno sa pande Yang Yang narodilo mláďa. Na svet prišlo po 127 dňoch od párenia.

Podľa ošetrovateľov sa panda o svojho približne 100-gramového potomka stará ako vzorná matka. K maličkému mláďatku sa správa nežne a s láskou. Túli si ho na hruď a raz ho dokonca zobrala, podobne ako mačky svoje mláďatá, do úst a cez kontrolnú kameru ho predstavila ošetrovateľom. Ako oznámila zoo, panda strávi nasledujúce dva až tri mesiace aj so svojím mláďaťom v pavilóne. Návštevníci zoo si tak budú musieť na nový prírastok počkať. Viedenská zoo má pandy vypožičané z Číny od roku 2003. Pandie mláďa oddelia od matky už o pol roka a vypustia v Číne do voľnej prírody.

Rozmnožovanie pánd je pomerne komplikované, pretože v jednom roku majú len dva až tri plodné dni. I keď im v tomto období privedú súceho partnera, nie je isté, či pandu oplodní. Pandie mláďatá sa rodia bez srsti, približne 10 centimetrov veľké a s hmotnosťou okolo 100 gramov. So svojou veľkosťou patria k najmenším medvedím mláďatám na svete. Prvý deň strávi mláďa v brlohu s matkou, neskôr ho nosí v náručí ako ľudia svoje deti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu