Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

TOTO sa stane s vaším telom, ak prestanete mať sex: Má to prekvapivo aj jednu výhodu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Napriek tomu, že populárna slovenská kapela vo svojom hite vysvetľuje, čo všetko môže nastať v prípade zanedbaného sexu, sexuálna abstinencia nemusí byť až taká zlá a má aj svoje výhody. Teda minimálne jednu. Odborníčky vám vysvetlia, čo sa deje s vaším telom, ak ste sa rozhodli dodržiavať (ne)dobrovoľný celibát.

Ak patríte k tým, ktorí dodržujú dlhší sexuálny pôst, všetko sa skôr či neskôr odzrkadlí na vašom fyzickom a psychickom fungovaní. Ľudské telo bolo jednoducho predurčené k tomu, aby pracovalo po všetkých stránkach, aj po tej sexuálnej. Potláčanie prirodzených pudov, prípadné nahováranie si, že to nepotrebujeme, je podľa expertov iba klam a vedie k mnohým komplikáciam. Avšak je tu aj jedna nezanedbateľná výhoda. Poďme však poporiadku a pozrime sa na to, ako problematiku zanedbaného sexu vidia terapeutka Sari Copperová a lekárka Lauren Streicherová. Obe sa zhodli v názore, že ženám škodí zanedbaný sex viac ako mužom.

TOTO sa stane s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Strata libida

Niektorí ľudia, ktorí sa vyhýbajú sexu, neskôr zisťujú, že sú pomalší a menej vitálni. Časom dokonca na sex stratia chuť úplne a nie sú schopní čokoľvek podniknúť, aby to zmenili. Ich vášeň je jednoducho preč. A toto platí tak pre mužov, ako aj pre ženy.

Ochabnutie vaginálnych svalov

Terapeutka má v tomto prípade na mysli najmä ženy, ktoré sú v menopauze. "Už tým, že vám začne menopauza, vaša vagína ochabne. A ak navyše zanedbáte v tomto období sex, následky budú ešte horšie," hovorí Cooperová. Ženám preto odporúča, aby mali sex pravidelne, čím aspoň čiastočne pribrzdia starnutie a ochabnutie vagíny. 

TOTO sa stane s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vagína stráca vlhkosť

Ak majú staršie ženy pohlavný styk po veľmi dlhej pauze, tkanivá už nie sú schopné vytvárať vlhké prostredie vo vagíne. Všetko spôsobuje nedostatok estrogénu a sex sa v tomto prípade stáva utrpením pre oboch partnerov. Mladým ženám dlhšia sexuálna pauza neublíži. Vďaka vysokej hladine estrogénu sa tkanivá dostanú veľmi rýchlo do formy. 

Menštruačné bolesti sú intenzívnejšie

Ak nemáte pravidelný sex a nie ste v menopauze, je pravdepodobné, že vaše menštruačné kŕče sa zosilnia. "Maternica je svalstvo, každým orgazmom sa prekrvuje a stáva sa pevnejšou. Potom je aj odolnejšia voči kŕčom, ktoré sa objavujú počas menštruácie," vysvetľuje," vysvetľuje Streicherová. 

TOTO sa stane s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Znižujete riziko chorôb

Málo intenzívny sexuálny život má jedno nezanedbateľné pozitívum. Vyhýbanie sa sexu totiž znižuje riziko ochorenia pohlavných orgánov a močových ciest. Často je to totiž práve pohlavný styk, ktorý je spúšťačom ochorení pohlavných orgánov, ale aj opakujúcich sa zápalov močových ciest. Podľa časopisu American Family Physician sa prvé problémy s močovými cestami u žien prihlásia už 24 hodín po pohlavnom styku.

Viac o téme: SexSexuálna abstinencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu