Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pravda a mýty o... alergiách

(Zdroj: Nový Čas)

Alergie sú považované za jednu z najčastejších civilizačných chorôb. Napriek tomu, že alergiou v nejakej forme trpí takmer každý druhý človek, len málokto vie, ako to s nimi vlastne je.

1. MÝTUS: Veľa očkovania škodí


Nepriatelia očkovania argumentujú nežiaducimi účinkami, oslabovaním imunity a nárastom budúcich alergií. Imunita sa očkovaním, naopak, posilňuje. A čo sa týka rizika vzniku budúcich alergií: Naozaj necháme dieťa prekonať nebezpečnú žltačku typu B len preto, aby sme znížili riziko alergie?

2. MÝTUS: Všetky lieky proti alergii spôsobujú malátnosť


Protialergické lieky mali naozaj kedysi vedľajšie účinky - zníženú sústredenosť a ospalosť. Dnes však máme tabletky novej generácie, pri ktorých sú tieto účinky oveľa miernejšie. Okrem toho, že v predpísanej dávke neuspávajú, navyše nezaťažujú pečeň a pôsobia aj protizápalovo.

3. PRAVDA: Alergie sa vyskytujú viac v mestách


Je to spôsobené najmä viac znečisteným životným prostredím, prítomnosťou rôznych chemikálií v ovzduší, vyššou hladinou stresu, ale napríklad aj pobytom v klimatizovaných priestoroch. Príkladom je bratislavská časť Petržalka, kde počet alergikov za posledných 25 rokov narástol takmer šesťnásobne.

4. PRAVDA: Keď sú rodičia alergici, budú aj deti


Alergici majú 70-percentnú šancu, že ich deti alergiu zdedia. U detí s kožným ekzémom je zvýšená pravdepodobnosť neskoršieho vývinu astmy. Toto riziko sa však môže znížiť včasnou liečbou, preto treba čo najskôr vyhľadať alergológa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu