Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Radosť pred pristátím sa zmenila na peklo: VIDEO Raketoplán sa rozpadol na oblohe, sedem mŕtvych

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube)

WASHINGTON/PRAHA - Len minúty delili pred pätnástimi rokmi, 1. februára 2003, raketoplán Columbia od pristátia na Zemi. V dôsledku poškodenia tepelného štítu sa však stroj vo výške 63 kilometrov rozpadol. Nikto zo siedmich členov posádky, piatich mužov a dvoch žien, nehodu neprežil. Medzi nimi bol aj prvý izraelský astronaut Ilan Ramon. Jeden z účastníkov povestného náletu na iracký jadrový reaktor v Osiraku mal vtedy so sebou kresbu Petra Ginza, pražského chlapca, ktorý neprežil holokaust.

FOTO Najtajnejšej leteckej základne: Unikát, ktorý nemal obdobu

Tragédia Columbie sa zaradila k dovtedy najväčšiemu nešťastiu v dejinách kozmických letov s ľudskou posádkou. Všetkých sedem astronautov, takisto päť mužov a dve ženy, našlo smrť aj v januári 1986 na palube raketoplánu Challenger. Tomu minútu a štvrť po štarte vo výške asi 14 kilometrov vybuchla hlavná nádrž, ktorá bola poškodená chybným pomocným motorom na pevné palivo.

Katastrofa Columbie, podobne ako o 17 rokov skôr havária Challengeru, priniesla aj dočasné zastavenie programu raketoplánov. Do vesmíru sa znovu vydali po technických úpravách (zahŕňali aj použitie kvalitnejšej izolačnej peny na prídavnej nádrži) až v lete 2005, let Discovery ale preukázal niektoré pretrvávajúce nedostatky. Nasledovali ďalšie zmeny, a tak sa v júli 2006 mohli lety raketoplánov opäť rozbehnúť.

Až na výnimku, opravu Hubblovho kozmického ďalekohľadu v máji 2009, sa ale lietalo len na ISS, kde mohli astronauti v prípade poškodenia tepelnej ochrany vyčkať na pomoc. Každý z 20 zostávajúcich letov tiež zahŕňal starostlivú kontrolu povrchu raketoplánov. Ďalším dôsledkom havárie Columbie potom bolo urýchlené ukončenie programu raketoplánov, ktoré podľa pôvodných plánov mali lietať možno až do roku 2020. Poslednú, v poradí 135. výpravu, ale uskutočnil Atlantis už v júli 2011.

Viac o téme: RaketoplánColumbia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu