Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dobrodruh sa vybral do Bajkonuru: Úžasné rozprávanie a adrenalínové zážitky

Vitalij má rád adrenalínové výzvy a jednou z nich bola aj výprava do Bajkonuru Zobraziť galériu (4)
Vitalij má rád adrenalínové výzvy a jednou z nich bola aj výprava do Bajkonuru (Zdroj: instagram/vitalij raskalov)

MOSKVA - Unikátne snímky sovietskeho raketoplánu v opustenom hangári aj zážitky z policajného zatknutia si z výpravy na kozmodróm Bajkonur v Kazachstane priviezol ukrajinský dobrodruh Vitalij Raskalov. Svoje dojmy opísal pre ruský internetový denník Gazeta.ru. "Hlavným pocitom je, že v tom hangári zostali pochované ambície Sovietskeho zväzu na dobytie vesmíru," povedal.

"Rozhodli sme sa vyraziť počas májových sviatkov, keď všetci odpočívajú, a tak aj stráže nie sú tak bdelé," uviedol. Z Moskvy možno na juh Kazachstau prísť po šesťdesiatich hodinách vlakom, ale s priateľmi dali prednosť lietadlu do Alma - Aty, odtiaľ vlakom do mesta Kyzylorda a ďalej taxíkom. "Museli sme rýchlo vymyslieť nejakú historku, aby nás vysadili uprostred stepi, pätnásť kilometrov od Bajkonuru, a nie v samotnom meste. Vysvetlil som, že sú s nami fotografi, ktorí chcú fotiť hviezdy." 

Potom nasledovali dva nočné pochody, zakaždým 25 kilometrov, a prespanie v zničenom sile po medzikontinentálnej rakete, aby skupinu cez deň nezahliadla ostraha kozmodrómu. "Je to krása, ideš, hviezdne nebo nad hlavou, ticho a nič okolo. Len v diaľke sa mihotajú svetlá Bajkonuru," povedal Vitalij, ktorého pri kempovaní v sile zaskočilo, koľko tam bolo hadov. A v stepi zas pasúce sa ťavy. 

Dobrodruh sa vybral do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Na územie Bajkonuru sme prišli asi o tretej ráno. Dovtedy to bola celkom rýchla cesta, ale na mieste je to komplikovanejšie kvôli množstvu rôznych budov, z ktorých niektoré sú v prevádzke, a tie sme museli zďaleka obchádzať. Sú tam rôzne rozvaliny, všade kopa odpadu. Je vidieť, že to už veľa rokov pustne," opísal tamojšie pomery ukrajinský mladík. 

Cez najnebezpečnejšie miesto a osvetlené reflektory sa všetci museli asi osemsto metrov preplaziť. Dostať sa k hangáru, kde stojí raketoplán, presnejšie druhý exemplár nazvaný Burj, si vyžaduje zdolať množstvo prekážok - múr, v ktorom je jediný vjazd cez strážnicu, niekoľko radov ôstnatého drôtu, medzi ktorými je pás piesku, aby boli vidieť stopy, a nad všetkým sa týči strážna veža. Všetko je opustené, ale vyzerá to náramne. 

Nadránom sa partia konečne dostala k hangáru. "Ten pohľad je úžasný. Proti nočnému nebu sa rysujú obrovské budovy. Brány hangára s raketoplánom sú jedny z najväčších na svete. Sú vysoké až 46 metrov." Pohnúť sa s nimi nedalo, ale dovnútra sa dalo vliezť oknom. Snímky zvnútra hangáru podľa ich autora skôr zmenšujú ohromný prvý dojem. 

Dobrodruh sa vybral do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: instagram/vitalij raskalov)

Výpravu nakoniec zadržali policajti strážiaci kozmodróm pred nájazdmi zlodejov farebných kovov, schopných vraj aj odrezať káble ku štartovacej plošine. Obavy z postihu rozptýlil až výsluch vedený agentmi ruskej tajnej služby FSB, pretože sa ukázalo, že opustené hangáre nikomu nepatria, ani neskrývajú nič tajné. Inak by to mohlo dopadnúť, keby sa priblížili k rampám, z ktorých štartujú ruské rakety, čo je v priemere 22-krát do roka. 

Do vesmíru vzlietol sovietsky raketoplán Buran len jediný raz - v novembri 1988, a to bez posádky. Po dvoch obletoch Zeme a 205 minútach vo vesmíre stroj dosadol na bajkonurskú pristávaciu dráhu. Buran sa ešte v plnej kráse predviedol v polovici roka 1989 na parížskom aerosalóne. Skončil neslávne - na Bajkonure sa na neho v roku 2002 zrútila strecha neudržovaného hangáru. Trosky boli podľa Gazety rozrezané a predané do Číny ako šrot. 

Dobrodruh sa vybral do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: facebook/anton dubko)

Tretí vyrobený kus sovietskeho raketoplánu, pomenovaný Bajkal, sa zachoval na letisku v Žukovskom ako exponát pre moskovské letecké výstavy MAKS. Ďalšie dva nedokončené kusy boli zničené. Zachovalo sa však niekoľko skúšobných modelov. 

Viac o téme: BajkonurKozmodrómVitalij raskalov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu