Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Archeológovia konečne rozlúštili nápis na 3200 rokov starej tabuli: Invázia záhadných ľudí z mora

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ANKARA - Dlhý hieroglyfický nápis na starej vápencovej doske sa zrejme stane kľúčom k vysvetleniu, prečo počas doby bronzovej skolabovali vyspelé stredozemné civilizácie. Odkaz písaný starovekým jazykom Luwian dokazuje, že boli zničené námornými nájazdmi prichádzajúcimi z oblastí dnešného Turecka.

Zdá sa, že staroveké symboly, ktoré sú vyryté na 3200-ročnej kamennej doske, potvrdzujú doterajšie dohady archeológov o tom, ako v dobe bronzovej zanikli niektoré stredomorské civilizácie. Doterajšie nepriame dôkazy naznačovali, že táto oblasť bola napadnutá flotilou kráľovstiev pochádzajúcich zo západnej časti Malej Ázie, ktoré dorazili až k mestám na východnom pobreží Stredozemného mora.

Vápencová doska, do ktorej sú vryté symboly v starovekom jazyku Luwian, robí z týchto dohadov presvedčujúce fakty a zrejme bude kľúčom k odhaleniu tajomstiev spojených s pádom vyspelých civilizácií v dávnych dobách. 

Vápencová doska dlhá 29 metrov bola nájdená v Turecku v roku 1878 v obci Beyköy. Miestni obyvatelia použili vápenec pri stavbe mešity po tom, ako sa francúzskemu archeológovi Georgevi Perrotovi podarilo urobiť jeho kópiu. Tá bola nájdená v roku 2012 na panstve anglického historika Jamesa Mellaarta po jeho smrti. Mellartov syn ju odovzdal holandskému odborníkovi na jazyk Luwian, doktorovi Eberhardovi Zanggerovi.

Archeológovia sú vo vytržení: Všetci tvrdili, že v jazere nič nie je, a pozrite, čo sme tam našli!

"Nápis svedčí o tom, že civilizácie Západnej Ázie mali rozhodujúci vplyv na invázie do oblastí východného Stredomoria po tom, ako si podrobili Egypt. Tým bol urýchlený koniec doby bronzovej," vysvetľuje Zangger, ktorý kvôli šifrovaniu nápisu zostavil medzinárodný tím. Samotná vápencová tabuľa pochádza z obdobia doby bronzovej, kedy vládol v kráľovstve Mira kráľ Kupanta-Kurunta. "Aj doteraz bol zánik týchto civilizácií spájaný s tzv. Trójskymi ľuďmi, ale nijaký z doterajších dôkazov nebol taký presvedčivý ako tento," dodal archeológ. 

Viac o téme: Doba bronzováZáhadaHieroglyfyLuwian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu