Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Parádny objav v Egypte: Staré pohrebisko odkrylo historický poklad

Nálezisko odkrylo aj tieto ľudské pozostatky
Nálezisko odkrylo aj tieto ľudské pozostatky (Zdroj: YouTube/Ruptly)

KÁHIRA - Egyptskí a nemeckí archeológovia odkryli v údolí Nílu 2500 rokov staré pohrebisko, kde v doteraz preskúmaných hrobkách objavili 40 sarkofágov, tisíc sôch a zlatú pohrebnú masku. Na tlačovej konferencii to dnes oznámil minister pre pamiatky Chálid Anan. Archeologický prieskum nekropole v púštnej oblasti tona Al-Gabal je podľa neho ešte len na začiatku a práce v tejto lokalite potrvajú najmenej päť rokov.

Vykopávky na novo objavenom pohrebisku v guvernorátu Minja v strednom Egypte začali vlani a podieľajú sa na nich aj tímy archeológov z Mníchova a ďalšieho nemeckého mesta Hildesheim. Tie zatiaľ našli hrobky kňazov, ktorí slúžili kultu boha múdrosti Thovta. V jednej z nich bolo tisíc sôch a tiež štyri veľmi dobre zachované alabastrové kanopy, nádoby, do ktorých sa ukladali vnútorné orgány zosnulého pri mumifikácii. Zachovala sa aj múmia kňaza a štyridsať sarkofágov s pozostatkami jeho príbuzných.

Podľa archeológa Mustafu Vazírího bolo zatiaľ lokalizovaných osem hrobiek a ďalšie budú čoskoro nasledovať. Vlani egyptskí archeológovia objavili v oblasti Al-Gabal katakomby so 17 múmiami z grécko-rímskej éry, teda z obdobia medzi 3. storočím pred naším letopočtom a 3. storočím nášho letopočtu.

Egypt dúfa, že nové archeologické nálezy posilnia cestovný ruch. Od zvrhnutia niekdajšieho prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011 totiž turistika značne utrpela, predovšetkým kvôli násilnostiam. Cestovný ruch tvorí významnú časť egyptskej ekonomiky.

Viac o téme: ObjavArcheológPohrebiskoSarkofágEgyptKáhiraNílChálid Anan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu