Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Matka žaluje políciu aj nemocnicu: VIDEO Jej syn bol duševne chorý, po elektrošoku zomrel

Policajti zasiahli elektrošokom duševne chorého pacienta, o päť dní zomrel Zobraziť galériu (3)
Policajti zasiahli elektrošokom duševne chorého pacienta, o päť dní zomrel (Zdroj: YouTube/WAAY Huntsville)

ATÉNY – Na verejnosť vyšli nové tvrdenia k hrozivému prípadu smrti duševne chorého pacienta, ktorému dvaja lekári nadelili niekoľko silných elektrošokov. Na upokojenie použili taser. Pacient o päť dní na to zomrel. Jeho matka podala na súd žalobu, v ktorej uvádza hrubé zaobchádzanie policajtov a zanedbanú zdravotnú starostlivosť nemocnice, v ktorej bol jej syn umiestnený.

Vo februári v roku 2016 sa na oči verejnosti dostalo desivé video z aténskej nemocnice. Randy Nelson (†49), duševne chorý pacient, ktorý ležal v nemocnici Limestone, bol viacnásobne zasiahnutý taserom. Po drastickom zákroku dvoch aténskych policajtov 8. februára, svetom otriasla správa o Nelsonovej smrti. Prípad sa začal ihneď vyšetrovať. Floyd Johnson, riaditeľ aténskej polície na súde vypovedal, že obaja policajti konali v súlade s predpismi. Pacient vraj pre okolie predstavoval nebezpečenstvo a v daný moment nemali na výber.

Policajti zasiahli elektrošokom duševne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/WAAY Huntsville)

Matka Nelsona, Dorothy Nelsonová, teraz otvorila celý prípad znova. O svojom mŕtvom synovi povedala, že trpel rôznymi mentálnymi poruchami. Vypovedala, že bol liečený aj na schizofréniu a mal ťažkosti s dýchaním. Nelsonova matka podala žalobu na oboch policajných dôstojníkov. Tvrdí, že policajt Greg Lott a jeho kolega Dusty Meadows nemali oprávnenie, aby zasiahli elektrošokom jej duševne chorého syna.

Policajti zasiahli elektrošokom duševne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/WAAY Huntsville)

Podľa Nelsonovej obom policajtom chýbalo školenie na riešenie krízovej situácie, ktorá sa odohrala 3. februára 2016. Martin Weinberg, právnik, ktorý v súdnom konaní zastupuje Dorothy Nelsonovú povedal, že jej syn mal v dôsledku svojej duševnej poruchy panický strach z lekárov. Tvrdí, že pre okolie nepredstavoval hrozbu a jeho konanie nebolo až také nebezpečné, aby bol paralyzovaný.

Riaditeľ aténskej polície vypovedal, že pred tým ako bol pacient zasiahnutý taserom, bol veľmi rozrušený a rozhadzoval okolo seba aj svoje šaty. Po policajtoch hádzal aj sklenené skúmavky. Nelsona nedokázali upokojiť ani lekári. Johnson povedal, že obžalovaní policajti boli nútení zasiahnuť, aby predišli ďalším zraneniam. Vykazoval nebezpečenstvo. „Až neskôr sa ukázalo, že pacient mal problémy s dýchaním a personál nemocnice ho premiestnil do traumačnej miestnosti,“ povedal riaditeľ Floyd Johnson.

Randy Nelson bol po elektrošoku prepravený do nemocnice Huntsville, kde o päť dní, 8. februára 2016 zomrel. Taser je druh paralyzéru, ktorý je na Slovensku zakázaný. Taser využíva len v krajných prípadoch polícia, ozbrojené zložky a prepadové jednotky.

Viac o téme: AténySmrťPacient
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu