Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO, ktoré naháňa hrôzu: Z oceánu vylovili žraloka so strašidelnými čeľusťami

Neprežil ani jeden z nich Zobraziť galériu (2)
Neprežil ani jeden z nich (Zdroj: fisheries research institute)

TAITUNG - Zábery úlovku, ktorý bol z hlbín Tichého oceánu vytiahnutý v okrese Taitung County na Taiwane, naháňajú hrôzu. Vzácny a málo známy druh žraloka na prvý pohľad pripomína príšeru z filmového trháku Ridleyho Scotta.

Vzácny druh žraloka Viper Dogfish bol po prvý raz objavený v roku 1986 pri pobreží ostrova Shikoku v Japonsku a prvé informácie o tomto ojedinelom druhu priniesol časopis Ichthyology. Odvtedy bol ulovený iba zopárkrát. Najnovšie sa tak stalo na Taiwane. Podľa miestneho výskumného inštitútu pre rybné hospodárstvo išlo v tomto prípade o náhodu. Päť kusov zriedkavého druhu žraloka vylovili z hĺbky asi 350 metrov počas bežného prieskumu. Nanešťastie, štyri z nich boli už mŕtve.

FOTO, ktoré naháňa hrôzu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: fisheries research institute)

Viper dogfish (Trigonognathus kabeyai) výzorom hlavovej časti a tvarom zubov pripomína hada. To bol aj dôvod, prečo bol pomenovaný viper (zmija). Niektorí ho dokonca kvôli špecifickej čeľusti prirovnávajú ko monštru z filmu Votrelec. Tento druh je známy tým, že pri lovení prehĺta celé ryby a prežíva v úplnej tme hlboko pod hladinou mora. Napriek okamžitému prenosu do vychladenej morskej vody sa vedcom nepodarilo živého žraloka zachrániť a uhynul hneď na ďalší deň. 

Viac o téme: ŽralokTichý oceánTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu