Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Muži, na tento liek si dávajte pozor! Dokáže z vás urobiť impotentov a stratíte chuť na sex

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

KODAŇ - Užívaním analgetík síce zabijete bolesť, ale niekedy aj oveľa viac. Výsledky najnovšieho výskumu, ktorý bol zameraný na pozorovanie účinkov ibuprofenu, sú šokujúce. Negatívne totiž vplýva na mužskú potenciu.

S ibuprofenom by mali byť muži opatrní. Jeho nadmerné užívanie môže totiž viesť k hypogonadizmu. Ten znižuje hladinu testosterónu, čím obmedzuje funkčnosť semenníkov a brzdí tvorbu spermií. Muži, ktorí veľmi často siahajú po tomto lieku sa postupne stávajú nielen neplodnými, ale aj impotentnými a strácajú chuť na sex. "Tento stav bol doteraz typický pre vyššiu vekovú kategóriu mužov, ktorí vzhľadom na vek prirodzene trpia reprodukčnými poruchami," vysvetľuje doktor Kristensen z Univerzity v Kodani. "Avšak klinickým pozorovaním mužov vo veku od 18 až 35 rokov môžeme potvrdiť, že pravidelné užívanie ibuprofenu podporuje hypogonadizmus a spôsobuje impotenciu aj u mladých mužov."

Ibuprofén vraj vylieči i
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci skúmali 31 mužov rozdelených do dvoch skupín. Štrnásť z nich dostávalo 600 mg ibuprofenu dvakrát denne pred cvičením po dobu dvoch týždňov. Potom im bola podaná rovnaká dávka po cvičení po dobu tridsiatich dní. Druhá skupina vôbec neužívala toto analgetikum. Už po prvých dvoch týždňoch krvné testy ukázali, že u mužov v prvej skupine sa znížila hladina testosterónu o 18% a na konci skúmania až o 23%.

Muži, na tento liek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Ibuprofen je síce účinné analgetikum a tlmí dlhodobú chronickú bolesť, ale  na druhej strane znižuje hladinu testosterónu," uviedol Kristensen. Výsledok je znepokojujúci nielen vzhľadom na tlmenie reprodukčnej schopnosti, ale nízka hladina testosterónu môže spôsobiť aj predčasnú smrť. "Musím však pripomenúť, že pri našom výskume sme pozorovaným podávali 600 mg analgetika. Ak to nebudete preháňať, užijete ho iba občas a v primeranej dávke, nemusíte sa obávať takýchto katastrofálnych následkov," upokojuje lekár. 

Viac o téme: TestosterónIbuprofenMužská potencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu