Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

NEROBTE TO! Bežná chyba, ktorá vás môže pri zohrievaní jedla v mikrovlnke stáť zdravie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

CLEVELAND - Nasadené pracovné tempo núti mnohých z nás nakupovať hotové jedlo a neskôr ho zohrievať v mikrovlnnej rúre. Po náročnom pracovnom dni je to pre viacerých najrýchlejší a často aj jediný spôsob, ako sa dopracovať k teplému jedlu. Napriek zaneprázdnenosti a veľkému hladu by ste však nemali pred jeho zohrievaním zabudnúť na jednu vec.

Uvarené jedlo pohodlne naservírované v plastových nádobách síce šetrí váš čas, ale rozhodne nemusí šetriť vaše zdravie. Najmä vtedy, ak ho pred vložením do mikrovlnky necháte v plastových nádobách. Určite jedlo predtým vyberte a zohrejte na sklenenom alebo porcelánovom tanieri. Zohrievaním sa totiž z plastovej misky uvoľňuje množstvo škodlivín, ktoré končia vo voňavom jedle a neskôr si na nich nedobrovoľne pochutnáte aj vy. Podľa najnovších odporúčaní by ste nemali dôverovať ani tým plastovým nádobám, na ktorých je uvedené, že neobsahujú BPA (bisfenol A) a sú vhodné na zohrievanie v mikrovlnke.

NEROBTE TO! Bežná chyba,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

VIDEO Mladík chcel zabiť piatkovú nudu: Do mikrovlnky si zacementoval hlavu, TAKTO to dopadlo

"Aj napriek tomu, že je na plastovom obale uvedené, že ho môžete používať v mikrovlnnej rúre, neodporúčam to. Podobné je to aj s umývačkou riadu," hovorí dietologička Lindsey Malonová.

NEROBTE TO! Bežná chyba,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ďalej dodala, že pôsobením zvýšenej teploty na akýkoľvek plast sa tento stáva nestabilným a uvoľňuje látky, ktoré pri nízkych teplotách zostávajú v obale a jedlu vôbec neškodia. Plast môže poškodiť aj vysoká teplota v umývačke riadu a výrazne skracuje životnosť obalov, ktoré používate dlhodobo. "Pri akomkoľvek škrabanci alebo poškodení plastovej nádoby, ktorá je určená na viacnásobné použitie, by ste ju mali okamžite vyhodiť," dodala Malonová. 

Viac o téme: MikrovlnkaPlastový obal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu