Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Škorica má prekvapujúce zdravotné účinky: Vedci prezradili, aké

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Ak máte radi škoricu, neváhajte si ju prisypať do svojho nasledujúceho jedla. Podľa nového výskumu toto obľúbené korenie podporuje metabolizmus v tukových bunkách myší aj ľudí, informoval spravodajský server Time. V novej štúdii, ktorú zverejnil odborný časopis Metabolism, testovali vedci Michiganskej univerzity účinok cinamaldehydu - esenciálneho oleja, ktorý dodáva škoricu jej vôňu - na tukových bunkách odobratých myšiam a tiež štyrom ľudským dobrovoľníkom.

V novej štúdii, ktorú zverejnil odborný časopis Metabolism, testovali vedci Michiganskej univerzity účinok cinamaldehydu - esenciálneho oleja, ktorý dodáva škorici jej vôňu - na tukových bunkách odobratých myšiam a taktiež štyrom ľudským dobrovoľníkom. Zistili, že pri vystavení esenciálnemu oleju zo škorice začali ako myši, tak ľudské tukové bunky spaľovať tuk prostredníctvom procesu známeho ako termogenéza. Bližší pohľad ukázal, že olej zvýšil aktivitu niekoľkých génov, enzýmov a proteínov, o ktorých je známe, že zlepšujú metabolizmus tukov. 

Škorica má prekvapujúce zdravotné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Tukové bunky ukladajú energiu vo forme lipidov. Z evolučného hľadiska môže telo túto uloženú energiu využiť v prípade nedostatku potravy, alebo počas chladnejších mesiacov premeniť na teplo. Ale v spoločnosti, kde je jedla a tepla relatívne dostatok, uložená energia sa často nemá ako uvoľniť, a to môže prispieť k nežiaducemu nárastu hmotnosti. 

Autorka štúdie Jun Wuová uviedla, že pravidelná konzumácia škorice by mohla byť jedným zo spôsobov, ako primäť tukové bunky spáliť časť tejto uloženej energie. Štúdia viac-menej skúmala len priame účinky škorice na tukové bunky a nie na ľudské telá, a tak bude potrebný ešte ďalší výskum, aby sa zistilo, či sa na nich prejavia účinky termogenézy rovnako ako na jednotlivých bunkách.

Škorica má prekvapujúce zdravotné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

A hoci je škorica považovaná za bezpečnú v množstve bežne užívanom v potravinách, zatiaľ je podľa profesorky Wuovej príliš skoro na stanovenie účinnej dávky. "Máme pocit, že nie je treba zjesť raz za čas veľké množstvo škorice. Pokiaľ ju budete jesť každý deň, predpokladáme, že by mohol nastať kumulatívny efekt, a postupom času by sa tieto priaznivé účinky mohli prejaviť," poznamenala. 

Viac o téme: ŠkoricaMetabolizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu