Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľké varovanie vedcov: Zverejnili ZOZNAM hlavných nebezpečenstiev ohrozujúcich život na Zemi

Život na Zemi je ohrozený, ľudia sa musia spamätať Zobraziť galériu (3)
Život na Zemi je ohrozený, ľudia sa musia spamätať (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Pätnásťtisíc vedcov z celého sveta sa dalo dohromady, aby vydali varovanie pred nebezpečenstvami ohrozujúcimi život na našej planéte. Poukazujú v ňom na katastrofálne klimatické zmeny, neprimeraný rast počtu obyvateľstva, výrub lesov, zvyšujúce sa množstvo mŕtvych oblastí v oceánoch a zmenšujúce sa zdroje pitnej vody. Podobné upozornenie už síce vydali v roku 1992, ale politici ho odignorovali.

Vedci z celého sveta zverejnili zoznam hlavných nebezpečenstiev ohrozujúcich život na Zemi. Ten prvý bol vydaný už pred 25 rokmi pod názvom "Varovanie svetových vedcov ľudstvu". Podpísalo ho vtedy 1700 vedeckých kapacít vrátane nositeľov Nobelovej ceny. Nový zoznam vydaný iba nedávno vnímajú ako jeho aktualizáciu. Tentoraz je výsledkom iniciatívy až 15-tisícovej skupiny odborníkov, ktorí ešte dôraznejšie upozorňujú vlády jednotlivých krajín na naliehavosť riešenia problémov súvisiacich s ochranou životného prostredia.

Jasnovidec predpovedá, čo sa stane v roku 2018: Toto je drsné, mal radšej mlčať

V roku 1992 vyjadrili vedci obavy z narušenia ozónovej vrstvy, poukázali na znižujúce sa množstvo zdrojov pitnej vody, ohrozenie života niektorých morských druhov, upozornili na nárast mŕtvych zón v oceánoch, ako aj úbytok lesných plôch. Už vtedy varovali pred zmenou klímy a neprimeraným rastom ľudskej populácie. Ani v súčasnosti nemajú iniciátori akcie dôvod na optimizmus. Všetky oblasti okrem riešenia problému s ozónovou vrstvou odložili kompetentní kdesi do kúta a vôbec sa nimi nezaoberali. Preto teraz dúfajú, že aktualizácia varovania nakopne jednotlivé vlády a politici si konečne začnú uvedomovať neodkladnosť riešenia environmentálnych problémov.

Odlesňovanie v Amazonskom pralese
Zobraziť galériu (3)
Odlesňovanie v Amazonskom pralese  (Zdroj: TASR/AP)

Čísla uvedené v ich súčasnom varovaní sú alarmujúce a odzrkadľujú 25-ročnú pasivitu všetkých, ktorí boli v danom období pri moci a mohli začať riešiť problémy, na ktoré experti upozorňovali už pred štvrťstoročím. Za toto obdobie narástol počet obyvateľov na našej planéte o dve miliardy. Bolo vyrúbaných viac ako sto miliónov hektárov lesného porastu, počet mŕtvych zón v moriach vzrástol o 75 percent a podiel pitnej vody na osobu klesol o 26. "Ľudstvo nedokázalo dosiahnuť dostatočný pokrok v riešení environmentálnych výziev," vyjadrili svoje pohoršenie vedci. 

Veľké varovanie vedcov: Zverejnili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Keďže sa za posledné štvrťstoročie podarilo obmedziť aspoň likvidáciu ozónu, vedci veria, že náprava príde aj v ostatných oblastiach. Apelujú preto na obyčajných ľudí, aby viac tlačili na politikov a nútili ich striktne riešiť najpálčivejšie problémy v oblasti životného prostredia. "Väčšina politických lídrov reaguje na nátlak. Médiá a verejnosť musia preto trvať na tom, aby vlády prijali okamžité kroky a zachránili život pre budúce generácie," vyzývajú vedci

Viac o téme: VarovanieKlimatické zmenyOdlesňovanieŽivotné prostredie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu