Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bombastický objav v novodobom dive sveta: Pomôže odhaliť staré tajomstvá Mayov

Kukulkánova pyramída patrí k divom sveta Zobraziť galériu (2)
Kukulkánova pyramída patrí k divom sveta (Zdroj: youtube/TheTravelingClatt)

CHICKEN ITZA - Ďalšie staroveké mayské tajomstvo by mohlo byť odhalené otvorením tajomného zablokovaného priechodu, ktorý je ukrytý na dne Kukulkánovej pyramídy. Archeológovia sa domnievajú, že vedie k jazernej jaskyni. Otvor k nej údajne utesnili ešte samotní Mayovia.

Tunel nachádzajúci sa pod Kukulkánovou pyramídou zrejme odkryje ďalšie tajomstvá mayskej civilizácie. Archeológom sa ho v podzemných labyrintoch na polostrove Yucatán podarilo objaviť za pomoci modernej techniky. Teraz plánujú do neho vstúpiť a pokúsiť sa otvoriť ho, aby zistili, kam vedie. "Tunel pravdepodobne utesnili ešte samotní Mayovia," tvrdí člen výskumného tímu Guillermo de Anda.

Bombastický objav v novodobom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Doterajší prieskum dokazuje, že tunel vedie k jaskyni s jazerom. "Rozhodli sme sa do tohto priestoru vstúpiť a skúsime ho otvoriť. Jedine tak zistíme, či nás zavedie do jaskyne pod pyramídou," dodal.

VIDEO Najväčší objav archeológov od 19. storočia: Egyptská pyramída ukrýva tajomné miesto

De Anda sám už niekoľko rokov pracuje na projekte Great Mayan Aquifer a má za sebou niekoľko veľkých objavov. Práve na základe výsledkov jeho práce bola zostavená 3D mapa podzemných jaskýň a tunelov na Yucatáne. Ak by sa podarilo tunel sprístupniť a bol by dostatočne bezpečný, mohol by sa stať ďalším lákadlom pre turistov. Zároveň by odhalil ďalšie tajomstvo náleziska Chicken Itza, ktoré je napriek dlhodobému výskumu považované za jednu z najtajomnejších oblastí Mexika.

 

Viac o téme: PyramídaJazeroMayoviaZáhadaMayská civilizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu