Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Objav, ktorý prepíše dejiny: FOTO V džungli našli tisíce stavieb, ktoré patrili záhadným Mayom

Mayské osídlenie zobrazené pomocou technológie LIDAR.
Mayské osídlenie zobrazené pomocou technológie LIDAR. (Zdroj: SITA/Canuto & Auld-Thomas/PACUNAM via AP)

GUATEMALA - Desiatky tisíc doteraz neznámych stavieb mayskej civilizácie, vrátane pyramídy a palácov, objavil medzinárodný tím vedcov pomocou laserovej technológie LIDAR na severe Guatemaly. Ruiny mayského osídlenia po stáročia ukrýval hustý prales, informovala agentúra AP. V departemente Petén sa tak na rozlohe 2100 štvorcových kilometrov našli desiatky mayských miest, v ktorých mohlo žiť až desať miliónov ľudí, teda dvakrát až trikrát viac, než vedci doteraz predpokladali.

Vedci zistili, čo spôsobilo jednu z najhorších epidémií v histórii: Toto zničilo Aztécku ríšu

Podľa archeológa Thomasa Garrisona z Ithaca College v americkom štáte New York, ktorý sa na využívanie technológie LIDAR špecializuje, objav prepíše dejiny civilizácie stredoamerických indiánov. Tá sa začala vyvíjať pred zhruba 3000 rokmi a vrchol dosiahla v rokoch 250 až 900 nášho letopočtu. V 16. storočí väčšinu mayského územia dobyli španielski kolonizátori.

LIDAR využíva laserový lúč a umožňuje objaviť štruktúry, ktoré sa nachádzajú pod bujnou vegetáciou. Vďaka tejto technológii sa podarilo nájsť viac ako 60-tisíc doteraz neznámych domov, palácov, ulíc, zavlažovacích kanálov, hradieb a ďalších stavieb, ktoré vybudovala civilizácia Mayov.

Nový objav podľa Garrisona dokazuje, že mayská civilizácia vytvárala mestá hustejšie osídlené, komplexnejšie a viac prepojené, než sa doteraz myslelo.

Na rozdiel od iných civilizácií, ktorých polia a stavby zničili kultúry, ktoré prišli po nich, v prípade Mayov zostala značná časť uchovaná práve vďaka vegetácii, ktorá ju roky pred zrakmi ľudí ukrývala, vysvetlil Garrison. V turistami vyhľadávanom mayskom meste Tikal sa dokonca podarilo objaviť doteraz neznámu pyramídu, o ktorej si vedci predtým mysleli, že je to malý kopec.

Viac o téme: GuatemalaObjavMayoviaCivilizáciaIndiáni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu