Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Páni, máte takýto tvar penisu? Pozor! Číha na vás zákerná choroba

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Muži so zakriveným penisom by mali byť podľa výsledkov britských vedcov pozornejší a viac sledovať svoj zdravotný stav. Jedným z dôvodov zakrivenia môže byť okrem iného aj Peyronieho choroba, ktorou trpí až 4 - 7 % mužov, no toto číslo môže byť aj vyššie. Výsledky ich výskumu totiž potvrdili súvislosť medzi týmto ochorením a rakovinou semenníkov a žalúdka. Dôkladnejší pri prevencii by ste mali byť aj vtedy, ak sa vám krivia prsty, prípadne vám hrubne väzivo na nohách.

Adam (24) sexoval so svojou priateľkou: Vtom prišiel zlom, všade samá krv ako po masakri

Štúdia britských vedcov potvrdila, že Peyronieho choroba, pri ktorej sa mužom kriví penis, úzko súvisí so vznikom melanómu a mužom zvyšuje riziko rakoviny semenníkov až o 40%. U týchto mužov je tiež pravdepodobnejší aj výskyt rakoviny žalúdka. „Stále nie je úplne potvrdené, čo spôsobuje Peyronieho chorobu, prečo vôbec vzniká,“ povedal hovorca z Cancer Research UK. „Avšak náš výskum potvrdil, že ide o ochorenie úzko spojené s rizikom vzniku rakoviny,“ dodal. Na základe týchto zistení vedci odporúčajú mužom s touto diagnózou, aby vo vlastnom záujme nepodceňovali preventívne prehliadky.

K nelichotivým výsledkom sa vedci dopracovali po vykonaní genetickej analýzy medzi otcom a synom, ktorí majú Peyronieho chorobu. U oboch mužov našli gény, ktoré potvrdili ich predispozíciu na vznik rakoviny. „Tak u otca, ako aj u syna, sme v tomto druhu génov našli mutácie, ktoré môžu signalizovať rakovinu semenníkov a prostaty,“ povedal Dr. Pastuszak. Lekár ďalej potvrdil, že podobné genetické mutácie sa objavili aj u mužov trpiacich na Dupuytrenovu kontraktúru.

Páni, máte takýto tvar
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ide o chorobu, pri ktorej dochádza k deformácii prstov na rukách a rovnaká mutácia bola nájdená aj u tých, ktorých trápi Ledderhoseova choroba, kedy pacientom hrubne väzivo na nohách. „Pri všetkých troch typoch týchto ochorení sa tvorí fibrózne tkanivo,“ uviedol Dr. Pastuszak. „U skúmaných mužov, ktorí trpeli na hociktorú z uvedených chorôb, výskum potvrdil prítomnosť zmutovaného génu spôsobujúceho rakovinu. Pacienti s týmito diagnózami by preto mali byť dôslednejší pri prevencii.“ 

Viac o téme: BanánRakovinaPenisZakrivenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu