Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Takýto objav tu nebol už desiatky rokov: Nový druh obrieho zvieraťa ale zrejme vyhynie

Uromys vika
Uromys vika (Zdroj: Twitter)

HONIARA - Nový druh veľkého potkana sa podarilo vedcom objaviť na Šalamúnových ostrovoch v Tichom oceáne. Hlodavec je takmer pol metra dlhý, váži až jeden kilogram a má dlhý, holý a šupinatý chvost, informoval americký časopis Nature. Novo objavený potkan je podľa vedcov ale zrejme na pokraji vyhynutia.

Skupina bádateľov po obrovskom hlodavcovi pátrala v Tichomorí niekoľko rokov, o jeho existencii im rozprávali miestni obyvatelia. Teraz sa im podarilo na ostrove Vangunu východne od Papay-Novej Guiney skúmať jeden exemplár, ktorý však uhynul krátko po objavení. Podľahol zraneniam, ktoré utrpel pri páde z píleného stromu.

Podľa zoológov ide o prvý novoobjavený druh hlodavca za posledných 80 rokov. Obria krysa dostala latinský názov Uromys vika. Druhové meno odkazuje na pomenovanie zvieraťa v miestnom jazyku.

Práve podľa miestnych obyvateľov sa potkan živí okrem iného kokosovými orechmi, do ktorých dokáže mocným chrupom vyhlodať diery. Vedci ale túto informáciu potvrdiť nemôžu, lebo sa im nepodarilo správanie krysy vo voľnej prírode pozorovať. Našli ale kokosové škrupiny s dierami. Či ich skutočne vyhlodala Uromys vika, ďalej skúmajú.

Novo objavená krysa je podľa vedcov zrejme ohrozeným druhom. Zviera, ktoré žije v korunách stromov, totiž kvôli rýchlemu odlesňovaniu prichádza o svoje prirodzené životné prostredie. "Oblasť, v ktorej sme ju našli, je jedným z posledných miest, kde sú (na ostrove) ešte lesy, v ktorých sa neťaží drevo pre komerčné účely," uviedol Tyrone Lavery z chicagského prírodovedeckého múzea, ktorý sa na skúmaní nového druhu podieľal.

Viac o téme: PotkanUromys vikaŠalamúnske ostrovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu