Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedec tvrdí, že vyriešil jednu z najväčších námorných záhad: Viem, čo sa naozaj stalo

Žeby sa konečne podarilo zistiť, čo sa s ním stalo? Zobraziť galériu (3)
Žeby sa konečne podarilo zistiť, čo sa s ním stalo? (Zdroj: Wikipedia/National Library of Australia and Partners)

CANBERRA - Známy moreplavec La Pérouse zmizol v roku 1788. Tri roky predtým odišiel z francúzskeho prístavu Brest s 225 dôstojníkmi, námorníkmi a vedcami, no domov sa už nikdy nevrátil. Jeho zmiznutie sa doteraz radí medzi najväčšie námorné záhady. Podľa všetkého sa ju už ale konečne podarilo rozlúštiť.

Moreplavec Jean-Francois de Galaup de La Perouse dostal nariadenie od kráľa Ľudovíta XVI. uskutočniť plavbu cez Tichý oceán, aby sa vyrovnal známemu kapitánovi Jamesovi Cookovi. V roku 1785 teda vyplával z Brestu so svojou posádkou, ktorú tvorilo viac ako dvesto ľudí. Lenže to, čo sa stalo počas tejto plavby, je dlhé roky zahalené rúškom tajomstva.

Ľudovít XVI. dáva inštrukcie La Perousovi k plavbe
Zobraziť galériu (3)
Ľudovít XVI. dáva inštrukcie La Perousovi k plavbe  (Zdroj: Wikipedia)

Podľa doterajších domnienok La Pérouse stroskotal na Veľkom bariérovom útese pri austrálskom ostrove Murray Island, neďaleko prielivu Torres. Jeho dve lode sa našli na malom ostrove Solomons, severovýchodne od Novej Kaledónie, kde sa miestni obyvatelia vyjadrili, že cestovateľ si postavil z trosiek plavidlo a vrátil sa naspäť do Francúzska. Väčšina ale predpokladala, že zmizol ešte na mori. Jeho lode La Pérouse Astrolabe a Boussole boli totiž v roku 1788 zničené na Vanikoro, malom ostrove v Santa Cruz na Šalamúnových ostrovoch.

Trasa plavby moreplavcových lodí Astrolabe a Boussole
Zobraziť galériu (3)
Trasa plavby moreplavcových lodí Astrolabe a Boussole  (Zdroj: Wikipedia)

Počas výskumu projektu o histórii úžiny Torres narazil antropológ Garris Hitchcock z Austrálskej národnej univerzity na článok publikovaný v roku 1818 v  indických novinách The Madras Courier, ktorý podľa neho odhaľuje, čo sa stalo s posádkou lodí. Článok rozpráva príbeh o Shaikovi Jumaulovi, indickom námorníkovi, ktorý prežil potopenie obchodnej lode Morning Star pri pobreží severného Queenslandu v roku 1814. Jumaul sa dostal na Murray Island, kde žil štyri roky, učil sa jazyk a kultúru ostrovanov. Zachránili ho dve obchodné lode, ktoré prešli cez túto oblasť v roku 1818.

Jumaul posádke povedal, že ostrovania vlastnia muškety, kompas a zlaté hodinky. Keď sa ostrovanov spýtal, odkiaľ majú tieto veci, porozprávali mu o tom, ako pri Veľkom koralovom útese pred tridsiatimi rokmi našli zničené trosky lode, ktoré pravdepodobne patrili La Pérousovi. Podľa dôkazov však ostrovania posádku lode mohli zabiť; strhla sa medzi nimi obrovská bitka, ktorú moreplavci neprežili. Zachránili len jedného chlapca, ktorého prijali medzi seba a vychovávali ho ako vlastného. Neskôr si vzal aj jednu ich ženu.

VIDEO Záhada hromadnej smrti spred 2500 rokov: Archeológovia riešia tajomný prípad

Okrem toho historici nemajú dôkazy o tom, že by sa v tom čase v tomto regióne nachádzala ešte nejaká druhá loď, preto je naozaj na mieste sa domnievať, že ostrovania zabili posádku lode, ktorá patrila La Pérousovi. Po ďalších dôkazoch sa však stále pátra. "Musíme získať ďalšie dôkazy, podľa ktorých zistíme, ako to s celou touto záhadou vlastne bolo. Všetko ale naznačuje tomu, že posádka padla do rúk domorodcov, ktorí ich zabili," dodáva Hitchcock. 

Viac o téme: ZáhadaStroskotanieMoreplavecLa Perouse
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu