FAYETTEVILLE - Odmalička nás učili, aby sme si pred jedlom poriadne umývali ruky. Ruku na srdce - umývate si ich zakaždým, keď si idete robiť niečo rýchle na zahryznutie? Istá americká učiteľka vykonala experiment, ktorý dokázal, že správna hygiena má naozaj svoje opodstatnenie.
Hygiena je niečo, čo by sme mali robiť zakaždým, keď sa jedla čo i len dotkneme. Lenže častokrát na ňu pri robení si jedla zabúdame. Po tejto fotke si však ruky budete umývať určite pravidelne. Učiteľka Donna Allenová zo Severnej Karolíny urobila v rámci výučby o choroboplodných zárodkoch pomerne nechutný pokus, aby svojim žiakom ukázala, čo sa stane s jedlom, keď sa ho dotknú špinavými rukami.
"Do vrecka sme vložili tri kúsky chleba. Jeden som chytila rukavicami a vložila ho dnu, druhý som chytala s umytými rukami a toho tretieho posledného sa dotkli všetky deti v triede a až potom sme ho dali do vrecka. Chlieb napadli rôzne baktérie a úplne zmenili jeho vzhľad. Toto je naozaj skvelý spôsob, ako naučiť deti, aby si pred jedlom umývali ruky," vysvetľuje pedagogička.
Ako dopadol jej experiment, je jasné už na prvý pohľad. Sendvič, ktorého sa chytali deti s umytými rukami, bol úplne v poriadku, zatiaľ čo ten druhý skončil plesnivý. Z tohto pokusu by si však ponaučenie nemali brať len deti, ale aj dospelí. Fotografiu na Facebooku zdieľalo až 65-000 užívateľov, ktorí ocenili snahu Allenovej o nezvyčajnú formu výuky.
Viete, v ktorom predmete vo vašom dome je najviac baktérií? Budete prekvapení
Na záver možno zopár rád, ako sa dá zabrániť rozširovaniu baktérií v kuchyni.
- Povrch na prípravu potravín by mal byť vždy čistý. Preto umývajte stôl, kuchynskú linku či mikrovlnnú rúru alebo rúru na pečenie predtým, než ich idete použiť na prípravu nejakého pokrmu.
- Používajte vždy minimálne dve dosky na krájanie - jednu na mäso a druhú na zeleninu.
- Zakaždým si po manipulácii so surovým mäsom umývajte ruky.
- Po použití vždy dosku, stôl alebo iný povrch, kde ste pracovali s potravinami, očistite.