Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Vedci zistili zaujímavú vec o ženskom mozgu: V tomto porazil mužský

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Ženský mozog je oveľa aktívnejší ako mužský, skonštatovali vedci. Štúdia uskutočnená pomocou technológie zobrazovania ľudského mozgu umožnila vedcom rozlíšiť rozdiely medzi pohlaviami a v budúcnosti môže tiež pomôcť zisťovať riziko ochorení, ako je Alzheimerova choroba, v budúcnosti. Informuje o tom taliansky denník Corriere della Sera.

Vedci analyzovali výsledky 46 034 zobrazení mozgu získaných vďaka diagnostickej zobrazovacej metóde SPECT (jednofotónová emisná výpočtová tomografia), ktorá využíva rádioaktívne zložky vysielajúce priamo lúče gama, ktoré poskytujú údaje v 3D a umožňujú merať prietok krvi v mozgu a identifikovať zóny so zvýšenou neurologickou aktivitou. Vedcom z Amen Clinics v Newporte v Kalifornii sa tak podarilo zistiť rozdiely medzi pohlaviami. 

"Rozdiely, ktoré sme zistili, sú významné, lebo nám pomôžu určiť riziko mozgových chorôb, ako je Alzheimer, ktoré sa líšia podľa pohlavia. Využitie funkčného neurozobrazovania, ako je SPECT, je zásadné pre vývoj budúcej liečby mozgu," uvádza autor štúdie Daniel Amen. 

Vedci zistili zaujímavú vec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci skúmali 128 mozgových oblastí u 119 zdravých dobrovoľníkov a 26 683 pacientov s rôznymi psychickými chorobami, ako je mozgová trauma, bipolárna porucha, schizofrénia či psychotické poruchy. Skúmané osoby boli buď v pokoji, alebo sa podrobovali špecifickým testom. Ukázalo sa, že ženský mozog je výrazne aktívnejší v oveľa viac mozgových oblastiach než ten mužský, obzvlášť v prefrontálnej kôre a v limbickom systéme. To môže vysvetľovať, prečo majú ženy sklon prejavovať viac empatie, intuície a sebakontroly (prefrontálna kôra je spojená s kontrolou hnevu a impulzov), ale zároveň viac tiahnu k úzkosti, depresii, nespavosti a poruchám príjmu potravy (limbický systém je spojený so správaním a emóciami ako nálada a úzkosť). 

Vedci zistili zaujímavú vec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Naopak mozgová aktivita u mužov je vyššia v oblastiach spojených s videním a koordináciou. "Tieto rozdiely sú zásadné, pretože poruchy mozgu ovplyvňujú každé pohlavie inak," zdôraznili vedci pre Journal of Alzheimer's Disease. Ak muži s väčšou pravdepodobnosťou trpia poruchami správania, napríklad hyperaktivitou s poruchou pozornosti, a ľahšie končia vo väzení, ženám naopak viac hrozí riziko Alzeheimerovej choroby a depresie. 

Viac o téme: ŠtúdiaMozog
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu