Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalšia obeť zdravotníctva! Máriovi neschválili liečbu, rodina sa zadlžila, bolo však už neskoro

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

TOPOĽČANY - Neuveriteľne smutný osud postretol rodinu 31-ročného Mária z Topoľčian. Milovaný syn a brat zomrel na zákernú chorobu. K najhoršiemu nemuselo dôjsť, keby na Slovensku fungovala lieková politika.

Choroba u mladého muža prepukla znenazdajky a, žiaľ, v plnej sile. Príznaky zákernej rakoviny sa skôr nehlásili. Na liečbu potreboval Mário drahý liek, ktorý mu ale poisťovna nepreplatila. "Mal nastúpiť na liečbu do Bratislavy na onkológiu, nakoľko tam nenastúpil, lebo lekár mu povedal, že liek, ktorý mu môže predĺžiť alebo zachrániť život, mu neschválila Všeobecná zdravotná poisťovňa," posťažovala sa príbuzná televízii Markíza.

Pôžička na drahý liek

Na drahú liečbu si milujúca rodina zobrala úver, no už bolo neskoro. Mama nebohého muža zobrala pôžičku na rekonštrukciu domu a liek kúpila za 3325 eur. Pacient ale začal liek užívať až po mesiaci, čo bolo už neskoro. Jeho zdravotný stav sa rapídne zhoršoval. "V danom prípade zdravotná poisťovňa súhlas s úhradou neudelila. Každú žiadosť o súhlas na úhradu lieku posudzuje VšZP s náležitou odbornou starostlivosťou," dôvodí Všeobecná zdravotná poisťovňa. 

Lieková politika po slovensky

Smutný prípad je názorným príkladom toho, ako u nás nefunguje lieková politika a že moderná liečba je pre "obyčajných" pacientov nedostupná. Rodina nebohého Mária sa domnieva, že za smrť môže neskorá liečba. "VšZP uhrádza svojim poistencom predovšetkým lieky, ktoré sú uvedené v platnom kategorizačnom zozname. Liek, ktorý potreboval poistenec, sa v ňom nenachádza," stojí v stanovisku poisťovne.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

"Kopu ľudí aj mladých umiera len zato, že im nepreplatia sprostý liek," sťažujú sa blízki nebohého muža. Poisťovňa ale zvaľuje vinu na štát, chce, aby prispieval na modernú liečbu a hovorí, že ide o zlú liekovú politiku. "Je nevyhnutné prijatie systémových opatrení a rozhodnutí na úrovni štátnej liekovej politiky," dodáva poisťovňa. 

Ministerstvo plánuje zmenu

Ministerstvo zdravotníctva už pripravuje zmenu legislatívy, ktorá zvýši cenový strop na zaradenie liekov do kategorizačného zoznamu. "Cieľom našej pripravovanej zmeny je, aby pacienti mali dostupnú modernú, inovatívnu liečbu a nemuseli o ňu žiadať poisťovne o výnimku tak, ako je tomu dnes," vysvetľuje ministerstvo. 

Rodina nebohého Mária už podala sťažnosť na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Chce prispieť k zlepšeniu pomerov liečby závažného ochorenia na Slovensku. 

Viac o téme: TragédiaChorobaSmrťLiekPoisťovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu