Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Konečne mali odhaliť identitu Jacka Rozparovača: K vraždám sa priznal v tajnom denníku

James Maybrick
James Maybrick (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Skrytá indentita Jacka Rozparovača konečne vyplávala na povrch. Malo sa tak stať vďaka viktoriánskemu denníku po tom, ako bola dokázaná jeho autentickosť. Nachádzajú sa v ňom spomienky, ktoré patria obchodníkovi s bavlnou z Liverpoolu - Jamesovi Maybrickovi. Práve on mal byť vrahom, ktorý zabil päť prostitútok.

Maybrick v denníku opisuje brutálne vraždy piatich žien na východe Londýna a vraždu jednej prostitútky v Manchestri. Avšak po niekoľkých mesiacoch, čo sa denník dostal do rúk expertov, sa začala spochybňovať jeho pravdivosť. Prvýkrát informácie z denníka vyplávali na povrch, keď ho získal bývalý predajca šrotu v Liverpooli Mike Barrett, ktorý ho získal prostredníctvom priateľa Tonyho Devereuxa.

V roku 1993 sa denník dostal do pozornosti Roberta Smitha, ktorý sa domnieva, že Barrett tajil pravdu o identite Jacka Rozparovača, pretože sa bál trestného stíhania. "Mike Barrett nám odmietol poskytnúť akékoľvek uspokojivé vysvetlenie, odkiaľ denník získal. Po výskume, ktorý robil Bruce Robinson, nás všetky dôkazy  nasmerovali k Maybrickovi."

Konečne mali odhaliť identitu
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Tento bohatý obchodník žil až do svojej smrti v roku 1889 v obrovskom dome Battlecrease House na predmestí Merseyside Aigburth. V roku 1992 dom renovovali elektrikári z firmy Portus & Rhodes Ltd. Medzi robotníkmi boli traja páni Arthur Rigby, James Coufopoulos a Eddie Lyons. Lyons 9. marca 1992 začul telefonát Barretta s literárnym agentom Doreenom Montgomerym, ktorý sa ho spýtal: "Mám denník Jacka Rozparovača, máš oň záujem?" Barrett sa dokonca pýšil, že je autorom denníka a chcel ho predať, čo bola samozrejme lož. 

Spisovateľka má vraj dôkaz o identite najväčšieho masového vraha: Viem, kto bol Jack Rozparovač!

Množstvo z týchto podrobností vie iba skutočný vrah, môže ísť o sofistikované sfalšovanie dokumentu. V roku 1995 pán Barrett podpísal čestné vyhlásenie, v ktorom tvrdil, že celú vec vyriešil. Neskôr ho však stiahol. Smith neustále veril, že tento dokument je pravdivý. "Nikdy som o tomto denníku, ktorý bol napísaný v rokoch 1888 až 1889, nepochyboval." Denník bol 9. marca v roku 1992 nájdený na tajnom mieste v podlahe v Maybrickovom dome, z čoho vyplýva, že je pravdepodobne aj jeho autorom. James Maybrick bol teda Jack Rozparovač. 

Viac o téme: Jack rozparovačJames maybrick
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu