Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nezvratný dopad globálneho otepľovania: Väčšina švajčiarskych ľadovcov sa už nedá zachrániť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ZÜRICH - Väčšina ľadovcov vo Švajčiarsku sa vzhľadom na nárast teplôt už podľa názoru expertov nedá zachrániť. Aj v prípade maximálneho úsilia o zníženie emisií skleníkových plynov sa 80-90 percent týchto más ľadu roztopí do roku 2100, uviedol pre denník Tages-Anzeiger glaciológ Matthias Huss z technickej univerzity ETH Zürich.

"Spomalenie otepľovania Zeme prichádza pre švajčiarske ľadovce príliš neskoro," povedal Huss. Denník v článku informuje o ústupe ľadovcov vo Švajčiarsku za uplynulých vyše 160 rokov. Od roku 1850, vrcholu tzv. malej ľadovej doby, sa objem ľadu vo švajčiarskych ľadovcoch znížil zo 130 na 54 kubických kilometrov. Mimoriadny úbytok bol zaznamenaný najmä v posledných rokoch a desaťročiach. V roku 1973 evidovali vo Švajčiarsku 2150 ľadovcov, dnes ich je už len okolo 1400, píše agentúra DPA.

Šesť z ôsmich rokov, v ktorých zaznamenali najväčšie roztápanie ľadovcov, možno zaradiť do obdobia po roku 2008. Len v roku 2016 sa objem švajčiarskych ľadovcov podľa uvedenej správy zmenšil o takmer jeden kubický kilometer alebo približne 900 miliárd litrov vody.

Vzhľadom na aktuálne veľmi vysoké teploty nebude zrejme ani tento rok pre tieto ľadovce priaznivý. Voda z topiacich sa ľadovcov pritom citeľne prispieva k zvyšovaniu hladín morí. "Rastúca morská hladina sa nás vo Švajčiarsku priamo nedotýka, ale (vo svete) budú milióny klimatických utečencov," dodáva denník.

Viac o téme: ĽadovceGlobálne otepľovanieŠvajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu